La basílica de la Sagrada Família de Barcelona ha acollit aquest dissabte 7 de gener, a la tarda, el funeral diocesà “pel repòs etern” de Benet XVI. El cardenal arquebisbe, Joan Josep Omella, ha presidit aquesta Missa, concelebrada pels bisbes auxiliars Sergi Gordo i Javier Vilanova, així com pel cardenal Lluís Martínez Sistach.

El cardenal Omella en el moment de l’homilia. Foto: Agustí Codinach

La nau principal del temple d’Antoni Gaudí, que va ser dedicat pel mateix Papa emèrit el 7 de novembre de 2010, s’ha omplert en una celebració que ha tinguts moments de gran emoció. Abans de la benedicció final, Omella ha definit novament Joseph Ratzinger com el Papa de l’esperança. Durant l’homilia, l’arquebisbe de Barcelona ha destacat que “Benet XVI estimava la litúrgia, com va recordar el dominic Ives Congar, quan deia que la meitat de la teologia que sé la dec a la litúrgia”. 

En un altre moment, el cardenal Omella ha comentat que “Déu va donar al papa Benet una gran saviesa intel·lectual, fins al punt de ser reconegut com un gran mestre, capaç de fer un agermanament entre la fe i la cultura del nostre temps”. En aquesta línia, ha afegit que, “ara que se n’ha anat a la Casa del Pare, anem descobrint textos i frases que ens va deixar i que de vegades no hem sabut fer nostres”. Des d’algunes pinzellades de la vida de Joseph Ratzinger, Omella ha destacat que, “quan Benet XVI va presentar la seva renúncia, ja ens va dir clarament, i així ho ha practicat, que serviria des d’aleshores l’Església amb la pregària i el sacrifici”. I ha exclamat: Quantes vegades ens deia que qui guia i sosté l’Església és el Senyor, no pas nosaltres! 

“Ara que se n’ha anat a la Casa del Pare, anem descobrint textos i frases que ens va deixar i que de vegades no hem sabut fer nostres”

D’altra banda, l’arquebisbe de Barcelona ha assegurat que “el papa Benet ha estat un home discret i humil, amb una certa timidesa que no li impedia defensar els valors de l’evangeli, amb valentia, fonamentant sempre les seves posicions i els seus raonaments”. Igualment ha subratllat que “ell no imposava, sinó que proposava, i això ho feia des del respecte als altres i sense por del que poguessin dir o pensar d’ell. També ha dit que el pontífex alemany “acceptava amb pau la fragilitat personal i institucional, sabent que Déu aprofita la nostra fragilitat i la pobresa per manifestar-se amb el seu amor de Pare”. 

En un diagnòstic implícit del moment actual que viu l’Església, Joan Josep Omella ha comentat que “alguns han intentat contraposar els papes Francesc i Benet”, i ha admès que “és cert que són dues maneres de practicar la mateixa comunió en Déu”. Però ha conclòs, en aquest context, que “és en unió com caminem cap al Senyor, no pas cadascú individualment, sempre en assemblea i en sinodalitat, com ens recorda el Papa Francesc”. 

“És en unió com caminem cap al Senyor, no pas cadascú individualment, sempre en assemblea i en sinodalitat, com ens recorda el Papa Francesc”

A més dels concelebrants principals, han participat en la celebració, seguida in situ per unes 1.100 persones, desenes de preveres concelebrants i diaques, amb Jordi Albert Garrofé i Ramon Ollé com a assistents principals i amb Josep Teixidó com a mestre de cerimònies. Entre els assistents s’ha repartit el suplement especial que Catalunya Cristiana ha dedicat al papa emèrit Benet XVI, i que compta entre d’altres amb les col·laboracions de Giovanni Maria Vian, M. Teresa Compte, Leticia Soberón, Lluís Martínez Sistach, Joan Josep Omella o Enrique Lluch. La missa ha estat retransmesa en directe per Ràdio Estel.

Entre les autoritats civils, destaca la presència del director general d’Afers Religiosos de la Generalitat, Carles Armengol, i el tinent d’alcalde de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle. Pel que fa a la música, amb Juan de la Rubia d’organista, ha cantat el cor de cambra Francesc Valls, dirigit per Pere Lluís Biosca, i amb Oriol Guimerà com a director de cants per al poble i Joan García Gomà com a salmista. El grup ha interpretat a les ofrenes Es ist nun aus meinem Leben (Fora de la meva vida), de Johann Sebastian Bach, i en la comunió, Abendlied (cançó de tarda), de Joseph Rheinberger. Al final, ha sonat, In paradisum, del Rèquiem de Gabriel Fauré.

Imatge del presbiteri. Foto: Agustí Codinach

D’altra banda, les diferents diòcesis amb seu a Catalunya acullen igualment funerals per Benet XVI entre aquest dissabte i divendres 13 de gener. A més de Barcelona, aquest dissabte també ha estat recordat el pontífex alemany a Tarragona, Lleida, Vic i Girona. amb eucaristies al matí i al migdia a les respectives catedrals. A Terrassa, la missa pel Papa emèrit, presidida pel bisbe Salvador Cristau, serà divendres 13 a les 20 hores.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!