L’arquebisbe del Quebec, el cardenal Gérald Cyprien Lacroix, ha assegurat aquest dilluns que l’Església “necessita cristians en l’educació, en la salut, en el món polític, en l’àmbit laboral i a tot arreu”. En una entrevista al programa Sense distància de Ràdio Estel, ha fet seva la idea del papa Francesc de construir una Església en sortida i en diàleg amb el món.

“Som en general molt bons consumidors, amb xerrades o grups de pregària, que estan molt bé, però això no és només per a nosaltres, sinó per portar aquesta fe al món”, ha comentat. En la mateixa línia, el purpurat ha recordat que els cristians “no hem de mirar el món i dir que la situació és terrible, sinó estimar-lo i portar-li la Bona Notícia que és Jesucrist, primer de tot amb el propi testimoni de vida, el de tots els batejats”.

Lacroix, de 66 anys i fill del Québec, s’ha mostrat com un home sensible a tot el treball basat en la diversitat, sobretot a partir de la seva experiència de deu anys com a missioner a Colòmbia. Precisament sobre les migracions, el cardenal canadenc ha destacat que “al Quebec hi ha molta immigració, com a Barcelona”, i ha posat l’exemple de Montreal, la seva diòcesi veïna, on “la missa dominical se celebra en 36 idiomes”.

Foto: Agustí Codinach.

L’arquebisbe del Quebec ha afegit també que, a la seva diòcesi “no hi ha tantes llengües però igualment molta varietat, amb persones de l’Amèrica Llatina sobretot, però també del Pròxim Orient, de l’Àfrica i de les Filipines”. Una altra semblança de la ciutat del Quebec (de 600.000 habitants) amb Barcelona és, segons el cardenal, el fet que “la població és cada vegada més anciana, perquè les famílies tenen menys fills, i això fa que hagi estat una benedicció rebre la riquesa de noves famílies d’altres cultures, on no tots són catòlics, tot un repte en què és possible conviure respectant-nos”.

Una altra de les prioritats del moment actual exposades per Gérald Cyprien Lacroix ha estat la de “sostenir les comunitats cristianes perquè puguin donar testimoni de la seva fe, acompanyant els equips amb sacerdots, diaques i laics”. A més, ha explicat que la seva Església diocesana té “molts agents de pastoral, molts d’ells laics amb bona preparació, que ajuden de manera important a formar catequistes, persones dedicades a la caritat i molts altres creients”. Sobre el treball de l’Església perquè tots els seus membres treballin junts, la sinodalitat, l’arquebisbe del Quebec ha assegurat que “és una gran benedicció aprendre a treballar junts i a escoltar-nos, que és potser el més difícil, ja que diuen que cansa més escoltar que no pas parlar”.

Gérald Cyprien Lacroix ha passat vuit dies a l’arxidiòcesi de Barcelona, on ha predicat i dirigit uns exercicis espirituals per a sacerdots del 14 al 19 de gener, amb la participació d’una quarantena llarga de preveres. La dimensió pública de la fe i els sagraments, per sobre de devocions privades, i la centralitat de Jesucrist a l’hora de proposar-lo al món han estat alguns dels temes d’aquesta experiència espiritual.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!