Reunit amb els cardenals, el nou Papa, el primer nord-americà i el primer religiós agustinià, els va dir que havia escollit el nom de Lleó en memòria de Lleó XIII (1810-1903), principalment perquè amb l’encíclica Rerum novarum va afrontar la qüestió social en el context de la primera gran revolució industrial i “avui l’Església ofereix tot el seu patrimoni de Doctrina Social per respondre a una altra revolució industrial: el desenvolupament de la intel·ligència artificial, que comporta nous desafiaments per a la defensa de la dignitat humana”.

Més lluny en el temps va haver-hi un altre Lleó, que en aquest cas no va ser Papa però sí secretari, confessor, company i amic de sant Francesc d’Assís: el beat fra Lleó d’Assís (c. 1195-1271). “Senzillesa i humilitat són dues paraules que els biògrafs empren sovint per definir-lo. Acompanyà el sant a La Verna, on rebé els estigmes, i era present en la seva mort i en la de santa Clara el 1253. És famosa la dita fraresca: ‘Fra Lleó, escriu…’”, rememora el franciscà i historiador Agustí Boadas.

Robert Francis Prevost no únicament ha rellevat Jorge Mario Bergoglio com a Successor de sant Pere, sinó que també ha estat el seu amic. Va ser Francesc qui, en veure les seves aptituds, el va fer bisbe de Chiclayo, al Perú, i el va cridar a Roma per convertir-lo en un dels seus més estrets col·laboradors. El va posar al capdavant del Dicasteri per als Bisbes i el va fer president de la Pontifícia Comissió per a l’Amèrica Llatina, entre d’altres responsabilitats.

Lleó XIV prosseguirà la tasca iniciada pel seu amic Francesc, amb dues fites imminents al calendari com són el Jubileu 2025 —amb la canonització de Carlo Acutis— i la fase d’implementació del Sínode, mentre recuperarà gestos anteriors. Però sens dubte que també hi haurà coses noves, rerum novarum, perquè cada Papa marca amb el seu segell propi l’esdevenidor de l’Església. Així ho han fet els seus 266 predecessors, “desgastant-se fins al final perquè a ningú no li manqui l’oportunitat de conèixer i estimar Crist” (primera homilia com a Pontífex a la Capella Sixtina, el 9 de maig del 2025).

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!