Aquest any la centenària missa de celebració de la Diada Nacional de Catalunya estarà presidida per l’abat emèrit de Montserrat, Josep Maria Soler. Com és habitual, excepte l’any del confinament, es farà l’11 de setembre a les 10 h del matí a la Basílica de Santa Maria del Mar. La presidència de l’abat emèrit coincideix amb la celebració dels 75 anys de l’entronització de la Mare de Déu de Montserrat.

La Missa en la Diada Nacional de Catalunya l’organitza la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat des del 1886 “en sufragi i acció de gràcies pels defensors de les llibertats catalanes i per tots els patriotes que han lliurat la seva vida al servei de Catalunya”.

Aquell any s’anuncià la celebració d’una missa amb una esquela publicada al periòdic Lo Barcelonès. Aquesta missa va ser el primer acte públic de commemoració de l’11 de setembre del 1714. Havien passat 172 anys. Va ser una celebració plural i transversal.

Es tracta d’una tradició que només ha estat irrompuda durant la Guerra Civil o per prohibició governativa durant les dictadures. És l’únic acte religiós que es fa per la Diada.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!