La teòloga alemanya Margit Eckholt ha estat la protagonista de la setena edició de la Tribuna Joan Carrera, on ha reivindicat el paper de la dona a l’Església i ha defensat el seu accés als ministeris sacerdotals. “És una contribució a llarg termini a nivell eclesiàstic i global que no hauria de subestimar-se”, ha dit Eckholt, presidenta fins fa pocs mesos de l’Associació Europea de Teologia Catòlica i membre de la comissió sinodal d’Alemanya.

En la seva intervenció, Eckholt ha repassat els principals moviments de reforma que s’han dut a terme a l’Església al llarg dels temps, i ha explicat que fins ara no s’ha reflexionat de manera crítica sobre el sexisme que ha legitimat l’abús a les dones. “Es parla de la dignitat de les dones, però sense que aquestes puguin donar el seu punt de vista sobre què vol dir aquesta dignitat”, ha afirmat.

De la mateixa manera, tot i que valora positivament el fet que 54 dones hagin format part de l’últim sínode, Eckholt ha alertat que cal que aquest diàleg vagi acompanyat d’un canvi estructural, que impliqui, entre d’altres, l’accés de la dona al ministeri sacramental. “Ja no és una qüestió del paper de la dona, sinó un desafiament a tot el poble de Déu per anar a l’arrel de qualsevol discriminació o violació de la dignitat femenina”.

Ja no és una qüestió del paper de la dona, sinó un desafiament a tot el poble de Déu per anar a l’arrel de qualsevol discriminació o violació de la dignitat femenina”

En aquest sentit, la teòloga considera que l’ordenació sacerdotal de les dones està molt vinculada al seu diaconat, i ha comparat el procés sinodal que travessa Alemanya amb el d’altres realitats com l’Amazònia. “És una qüestió existencial per a la supervivència de comunitats de difícil accés. Quan es diu que la porta d’accés dels ministeris està tancada per a les dones, és una clara mostra de clericalisme, una lògica de la misogínia que el mateix Papa demana superar”.

Per aquest motiu, Eckholt ha reivindicat que “un diaconat femení que no sigui sacramental serà una ofensa a totes aquelles dones que treballen a l’Església, i un ministeri no sacramental suposarà un diaconat de segon ordre”. Finalment, demana que l’Església superi imaginaris sobre el que significa ser dona i ha destacat la importància de continuar treballant en l’ecumenisme i la sinodalitat.

La Tribuna Joan Carrera és una iniciativa conjunta del Grup Sant Jordi, del diari El Punt Avui i d’una vintena d’entitats i institucions eclesials. L’objectiu d’aquests col·loquis és analitzar la situació actual del cristianisme a Europa i al món, difondre les experiències de diàleg, comunicació i participació social i, en definitiva, potenciar la presència del fet religiós en la societat catalana.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!