El pròxim diumenge 19 de maig entraran en vigor les noves normes sobre presumptes fenòmens sobrenaturals que ha publicat aquest divendres el Dicasteri per la Doctrina de la Fe. Al document, que té més de 20 pàgines, s’explica la necessitat de posar ordre amb “procediments clars” en aquest tipus de manifestacions de presumpte origen sobrenatural que com exposa, “de vegades han portat a cometre actes greument immorals o han estat utilitzats com a pretextos per exercir domini sobre les persones o cometre abusos”. 

Només el Papa podrà declarar si un cas és sobrenatural

Una de les principals conclusions que deixa el document és que a partir d’ara, només el Dicasteri per la Doctrina de la Fe i el Papa tindran l’última paraula per intervenir i aprovar i rebutjar qualsevol cas. En aquest sentit, el Pontífex serà l’únic que podrà declarar si un cas és sobrenatural. 

Els procediments que seguia el Dicasteri fins ara seguien unes normes establertes el 1978, i donaven la responsabilitat de decidir si un cas era sobrenatural o no als bisbes. Ara, amb les noves normes, només podrà aprovar l’autenticitat d’aquest tipus de casos el Dicasteri per la Doctrina de la Fe, i el Papa sempre tindrà l’última paraula. 

D’aquesta manera, el procediment a seguir serà el següent: correspondrà al bisbe examinar el cas i sotmetre’l a l’aprovació del Dicasteri. Després, es demanarà al bisbe que s’abstingui de fer declaracions públiques sobre l’autenticitat o la “sobrenaturalitat”, i aquest haurà de vetllar perquè no hi hagi confusió i no s’alimenti el sensacionalisme. En cas que els elements reunits «semblin suficients», el bisbe constituirà una comissió de recerca, comptant entre els seus membres almenys amb un teòleg, un canonista i un pèrit elegit en funció de la naturalesa del fenomen.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!