La sagristia de la Sagrada Família estarà acabada el 2015

La basílica de la Sagrada Família ha celebrat el primer dia de les Jornades de Portes Obertes amb un èxit total d’assistència. El temple ha obert les portes per explicar i mostrar als ciutadans les fites constructives més properes com ara la sagristia. Jordi Faulí, arquitecte director de les obres, ha declarat que la sagristia “estarà acabada al 2015”.

La basílica ha llançat un vídeo inèdit sobre les fites més destacades del 2014- 2015. A l’audiovisual podem veure com quedarà la sagristia, la porxada de la façana de la Passió i el Temple complet.

La sagristia de ponent aporta les claus per seguir construint

La Sagrada Família conté quatre construccions cupulars a cada una de les cantonades. La sagristia de ponent (Sardenya amb Provença) està actualment en construcció i es preveu la seva finalització al 2015.

La sagristia té una planta soterrani, planta baixa i quatre pisos superiors. A l’interior hi ha vuit columnes inclinades que suporten les voltes dels diferents nivells. Les unions entre els paraboloides es ressalten per unes grans arestes de pedra de pòrfir acabades en piràmide que ressegueixen el perfil parabòlic fins al pinacle. Unes passeres de marbre blanc marquen com uns anells horitzontals.

Gaudí va definir amb precisió la geometria de la cúpula mitjançant la intersecció de dotze paraboloides. Com definí l’arquitecte, a l’exterior es farà referència al sacerdoci i a la victòria sobre el martiri amb figuracions de Crist (un anyell i un veremador) en el pinacle i palmes i raïms. També hi haurà les virtuts i les invocacions.

La planta baixa és pròpiament la sagristia, la que dóna nom a tot l’edifici, on els celebrants es revestiran i es prepararan per a les celebracions litúrgiques. També és on es guarden objectes litúrgics, així com ornaments.

La sagristia té una gran importància per al conjunt de la construcció de la Sagrada Família ja que Gaudí va considerar que havia de servir de prova i exemple per projectar, amb la mateixa geometria, les sis torres o cimboris centrals en les quals, tasca actualment en curs. La cúpula de la sagristia té 12 paraboloides, com la torre central, les dels evangelistes, 8, i la de la Mare de Déu, 14.

El Cimaci és la part que corona la façana de la Passió

El Cimaci és el pòrtic superior de la façana de la Passió, façana que fa referència a la mort i resurrecció de Jesús i al seu patiment. El Cimaci evoca formes d’ossos.

El Cimaci està format per 18 columnes enfront d’un mur que sustenten 36 prismes hexagonals i aquests uns cubs que configuren la cresteria en el centre de la qual hi haurà la Creu. Al mur hi són representats els noms dels patriarques i profetes, esculpits per Josep Maria Subirachs, que es dirigeixen cap a la resurrecció, representat en el punt més alt pel el sepulcre buit amb l’àngel que anuncia la resurrecció de Crist.

Les 18 columnes s’han dissenyat per mitjà d’un estudi paramètric buscant la continuïtat entre les parts mitjançant hiperboloides i paraboloides. Les 18 tenen les mateixes proporcions però totes són diferents.

Les columnes són massisses de granit del Tarn, el mur de pedra sorrenca de la Floresta i la cornisa inferior de basalt de la Garrotxa.

Els vitralls, el color del temple

Aquest 2014 s’ha col·locat el quart vitrall inferior de la banda del Naixement corresponent a diòcesis d’Europa, amb els noms de sants i santuaris de la seva història. També s’han instal·lat el quart i cinquè superiors. Amb aquests darrers vitralls només mancaran dos finestrals de la banda de Passió que seran de tons vermellosos.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!