La tradicional roda de premsa de la Sagrada Família amb motiu de les jornades de portes obertes per la Mercè ha reportat un anunci important, com és la creació d’un Fons d’Acció Social. Segons Xavier Martínez, director general de la Junta Constructora de la Sagrada Família, d’aquesta manera es fa efectiva de forma estructurada i sistemàtica la finalitat caritativa fundacional del temple.

La primera convocatòria del Fons d’Acció Social serà el proper 18 de desembre amb una dotació de 2,3 milions d’euros. Sota el lema “Per la construcció d’una societat millor”, el Fons d’Acció Social de la Sagrada Família té com a finalitat impulsar i cofinançar iniciatives i projectes socials promoguts per entitats sense ànim de lucre que actuïn en l’àmbit de l’Arxidiòcesi de Barcelona, i que vagin adreçats a cobrir les necessitats i demandes socials actuals. Les bases es publicaran properament a la pàgina web de la Sagrada Família.

Cada any el Patronat de la Junta Constructora decidirà quin excedent dels ingressos del temple es dediquen al Fons d’Acció Social. El 2023 es preveu acabar amb 4,5 milions de visitants (les mateixes dades que abans de la pandèmia) i més de 100 milions d’euros d’ingressos.

Les escultures de Mateu (àngel) i Joan (àguila). Foto: Agustí Codinach

Des del punt de vista constructiu, la fita més immediata és l’acabament del conjunt escultòric dels quatre evangelistes. L’any passat es van col·locar les escultures del tetramorf que coronaven les torres de Lluc i Marc, i enguany es procedirà a culminar Joan i Mateu. Com ha explicat Jordi Faulí, arquitecte director, a l’octubre es col·locaran les escultures i el diumenge 12 de novembre es farà la inauguració, benedicció i il·luminació del conjunt.

D’aquesta manera, el temple tindrà 13 de les 18 torres enllestides, mentre avança cap al 2026, quan es compleix el centenari de la mort d’Antoni Gaudí i es preveu tenir enllestida la torre de Jesucrist, de 172,5 m d’alçada i coronada per la creu gaudiniana de quatre braços.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!