La responsabilitat i el sentit del risc

Aquest divendres ha començat la considerada primera operació sortida de vacances d’estiu, tant a Catalunya com al conjunt de l’Estat. Sobre la responsabilitat en el trànsit, dins el col•loqui matinal del programa El primer cafè de Ràdio Estel, el delegat d’aquest àmbit a l’Arquebisbat de Barcelona, el capellà bomber Josep Lluís Fernández, ha dit aquest mateix divendres que la necessitat d’afrontar la circulació amb prudència forma part de la fragilitat humana. “Un missatge molt important és ser conscients de la nostra feblesa. Una persona, quan agafa el vehicle, té una eina que l’obeeix. Ens hem acostumats a manar més que no pas a obeir, però no sempre hi respon. Aleshores, si la persona parteix de la base que la màquina ha d’obeir, caiem en una actitud d’egolatria i orgull”, ha explicat.

Per la seva banda, la directora de l’Associació de Prevenció d’Accidents de Trànsit, Eugènia Domenech, ha destacat la importància de valorar el risc. Segons ella, sovint “pensem que no prendem mal amb el cotxe, i no és així, perquè sobretot cal tenir en compte els altres”. En aquesta línia, Eugènia Domènch ha lamentat que les persones “som molt egoistes i, sovint quan conduim, amb una màquina que pot fer mal, fem mal als altres”. Com a conclusió, ha afegit que, “amb la responsabilitat que tenim al volant, hem de pensar que portem una màquina que pot matar”.

El vicepresident de la mateixa entitat, Vicente Sánchez, ha destacat el drama que va viure ara fa 20 anys amb la mort del seu fill als 16 anys, per revelar que “van ser persones que feien curses il•legals” els qui van matar-lo. Sánchez ha recordat que “no és com el degoteig de cada dia, en què hi ha persones sense mala intenció però que s’obliden del mal que poden fer”, alhora que ha aclarit que, quan va morir el seu fill, “aquests abusos eren més freqüents”.

També ha participat en el Mirador de l’actualitat d’aquest divendres el delegat de Pastoral del Trànsit al Bisbat de Girona, Santiago Torregrosa, que ha fet una crida a afrontar el tema en positiu. “La finalitat és reduir els accidents de trànsit, però la Jornada de Responsabilitat en el Trànsit que celebra l’Església catòlica és per subratllar les coses positives que té circular per les carreteres, tot i que certament el drama, quan apareix, és per a tota la vida”, ha dit. D’altra banda, Torregrosa ha comentat que, a la seva diòcesi, hi ha “un grup d’amics que són familiars de víctimes d’accidents i mostren que el problema hi és sempre”.

Aquest diumenge, coincidint amb la Jornada de Responsabilitat en el Trànsit, l’església de Sant Josep de Girona acollirà una Eucaristia a les 7 de la tarda presidida pel bisbe Francesc Pardo, celebració que donarà pas al lliurament d’uns premis. La jornada també coincideix amb la proximitat del 10 de juliol, que és la festa de Sant Cristòfol, patró dels automobilistes. A l’Estat espanyol, l’any passat, van morir a les carreteres un total de 1.128 persones. Tot i que és la xifra més baixa des que es comptabilitzen les dades i representa una davallada del 13 per cent en relació amb el 2012, encara són moltes víctimes en només 12 mesos.

Podeu escoltar aquí tot el col·loqui (a partir del minut 29’00”).

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!