La reforma econòmica del Vaticà continua a bon ritme

La reforma econòmica del Vaticà, iniciada per Benet XVI i continuada per Francesc, avança a bon ritme. Tot i que els titulars se centren aquests dies en el relleu al capdavant de l’IOR (el petit banc de la Santa Seu), els canvis van molt més enllà i afecten tota l’estructura econòmica i administrativa de la Santa Seu i de l’Estat de la Ciutat del Vaticà.

El cardenal George Pell, prefecte de la Secretaria d’Economia, acaba d’anunciar una sèrie de millores adreçades a l’APSA (Administració del Patrimoni de la Santa Seu), al Fons de Pensions, als mitjans de comunicació i a l’Institut per a les Obres de Religió (IOR). “Hi ha reptes importants i molta feina a fer -ha explicat-. El Sant Pare ha expressat clarament que aquests canvis s’han de fer de pressa.”

Entre els canvis més notoris hi ha el nomenament com a nou president de l’IOR de Jean Baptiste de Franssu, en substitució d’Erns Von Freyberg. El nou màxim responsable del banc vaticà ha estat president d’Incipit, una empresa d’assessoria i consultoria; també ha estat director executiu d’Invesco Europe i director del Groupe Caisse des Dépots et Consignations de França. En les seves primeres declaracions a la premsa, De Franssu ha dit que és un “honor” el nomenament i que desitja començar a treballar a l’IOR per “dotar de més transparència” l’entitat, que cada vegada s’ocuparà menys d’inversions i té el repte de convertir-se en “proveïdor de serveis per a l’Església“.

Juntament amb el canvi en la direcció de l’IOR s’ha establert un nou quadre econòmic a la Santa Seu, sobretot pel que fa a les atribucions de l’APSA, que perd responsabilitat en benefici de la Secretaria d’Economia. Per fer efectiva aquesta transferència, el papa Francesc ha publicat una carta apostòlica en forma de Motu Proprio.

La reforma econòmica engegada al Vaticà afectarà també el seu sistema mediàtic. S’ha anunciat la creació d’una comissió que treballarà els pròxims mesos per adaptar els mitjans de comunicació de la Santa Seu a les noves tendències del sector. Al capdavant d’aquest equip de treball hi ha Christopher Patten, expresident de la BBC. Entre els membres de la comissió destaca també la presència de Leticia Soberón, col·laboradora habitual de Catalunya Cristiana.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!