La missa papal de cloenda bat el rècord de participació

La missa que ha celebrat el Papa com a cloenda del seu viatge, al parc Rizal de Manila, ha congregat entre sis i set milions de persones, segons ha confirmat el portaveu vaticà, el pare Federico Lombardi. D’aquesta manera s’ha convertit en l’esdeveniment més multitudinari que hagi presidit mai un Pontífex. El P. Lombardi ha afegit que amb aquesta quantitat d’assistents “és l’esdeveniment més gran de la història dels Papes”.

El rècord anterior també el tenia les Filipines, amb una aproximació d’entre quatre i cinc milions de persones que van ser al costat de Joan Pau II en la missa de cloenda de la Jornada Mundial de la Joventut que es va fer a Manila el 1995.

Francesc ha celebrat amb els fidels la festivitat del Sant Nen Jesús amb molta devoció a les Filipines. En una homilia intensa, el Pontífex ha recordat la necessitat de ser com el Nen Jesús i ha subratllat que els filipins tenen una vocació especial: ser evangelitzadors d’Àsia. Aquesta missió, ha dit, es veu amenaçada amb el pecat pel qual “l’home va desfigurar aquella bellesa natural; va destruir també la unitat i la bellesa de la nostra família humana, i va donar lloc a estructures socials que perpetuen la pobresa, la manca d’educació i la corrupció”.

Per això, el Bisbe de Roma ha assegurat que de vegades, quan veiem “els problemes, les dificultats i les injustícies que ens envolten, sentim la temptació de resignar-nos. Sembla com si les promeses de l’Evangeli no s’haguessin d’acomplir, que fossin irreals. La Bíblia, però, ens diu que la gran amenaça per al pla de Déu sobre nosaltres és, i ha estat sempre, la mentida“.

El Pontífex ha ressaltat que “el diable és el pare de la mentida. Sovint amaga els seus enganys sota l’aparença de la sofisticació, de la fascinació de ser ‘modern’, ‘com tothom’. Ens distreu amb les trampes dels plaers efímers, de passatemps superficials”. I així, ha continuat, “malgastem els dons que Déu ens ha donat (…). Ens tanquem en nosaltres mateixos. I no ens concentrem en les coses que realment importen, de continuar essent en el fons fills de Déu”.

El Papa ha recordat que a l’evangeli, Jesús acull els nens, els abraça i els beneeix: “També nosaltres necessitem protegir, guiar i animar els nostres joves, i ajudar-los a construir una societat digna del seu gran patrimoni espiritual i cultural. En concret, hem de veure cada nen com un regal per acollir, estimar i protegir. I hem de cuidar els nostres joves, no permetre que els robin l’esperança i que quedin condemnats a viure al carrer.”

Francesc ha posar en relleu que “un nen fràgil, que necessitava ser protegit, va portar la bondat, la misericòrdia i la justícia de Déu al món. Es va enfrontar a la manca d’honradesa i corrupció, que són herència del pecat, i va triomfar sobre ells pel poder de la creu”.

Finalment, el Papa ha animat a la unitat de les Filipines i a protegir-se els uns als altres: “Que el Sant Nen continuï beneint les Filipines i sostingui els cristians d’aquesta gran nació en la seva vocació de ser testimonis i missioners de l’alegria de l’Evangeli, a Àsia i arreu del món.”

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!