La situació de fragilitat de les persones que sol·liciten cada any beques perquè els seus fills i filles puguin gaudir d’activitats de lleure a l’estiu es manté en situació crítica després de diversos anys seguits de crisis. L’informe anual de la Fundació Pere Tarrés sobre les condicions de vida de les famílies que ha becat a l’estiu indica una preocupant cronificació de la vulnerabilitat.
A través de l’anàlisi de diversos paràmetres relatius a les condicions socioeconòmiques de les famílies, l’informe calcula els principals índexs que mesuren els diferents graus de pobresa segons l’índex fixat per l’Institut d’Estadística de Catalunya. La pobresa moderada (el llindar a partir del qual es considera que una persona es troba en situació de risc i que suposa que els seus ingressos anuals se situen per sota del 60% de la mitjana de les llars catalanes), la pobresa severa (és a dir, les llars amb uns ingressos per sota del 40% de la mitjana de Catalunya) i la pobresa extrema (la situació més greu de totes, en què els ingressos familiars suposen menys del 20% de la mitjana catalana).
Així, segons l’informe, dues de cada tres famílies becades per la Fundació (un 66,9%, un punt més que l’any passat) es troben sota el llindar de pobresa. Per posar en context aquesta xifra cal recordar que en el global de Catalunya, el percentatge de famílies que se situen en risc de pobresa és molt inferior, del 24%, segons la taxa AROPE.
Pel que fa a la pobresa severa, gairebé la meitat de les famílies analitzades (un 46,9%) es troben en aquesta situació, un creixement de 9 punts respecte les dades registrades en l’informe de l’any passat. Finalment, una de cada cinc famílies (19,4%) són en situació de pobresa extrema (recordem, amb uns ingressos inferiors al 20% de la mitjana catalana), dada que augmenta també 5 punts.
És a dir, l’anàlisi mostra que la situació socioeconòmica d’aquestes famílies becades empitjora any a any. Cal remarcar, a més, que aquests indicadors tenen en compte els ingressos de les famílies, però no les despeses que la majoria han d’assumir i que no han fet més que créixer els últims anys, amb la qual cosa fins i tot les famílies que queden per sobre d’aquests índexs es troben en situacions molt precàries.
La Fundació Pere Tarrés està convençuda que les activitats d’educació en el lleure són essencials per al desenvolupament dels infants
En aquest context, per a moltes llars, garantir que els fills o filles participin en activitats educatives i de lleure fora de l’horari lectiu és tot un luxe. La Fundació Pere Tarrés està convençuda que les activitats d’educació en el lleure són essencials per al desenvolupament dels infants i milloren les seves competències educatives i professionals, però, a més, per a molts suposen espais reparadors i de desconnexió de les situacions difícils que viuen a casa. El dret al joc i al lleure està reconegut pel la Declaració dels Drets de l’Infant.
El 20% d’infants catalans no fa cap activitat de lleure fora de l’escola, i aquesta diferència creix entre les famílies de rendes més baixes, segons el recent informe de la Síndica de Greuges. Per això, la Fundació té clar que s’hauria de garantir un accés universal i gratuït a aquestes activitats per a tots els infants. Una situació que és especialment clau a l’estiu, un període on és important mantenir la continuïtat educativa per als infants de contextos vulnerables que participen en esplais o en centres socioeducatius.
“Avui dia, acompanyar ciutadans de futur no passa només per l’escola. Tot el que esdevé fora de l’aula té un paper cada cop més rellevant i, en aquest sentit, tendir a la universalització del lleure educatiu és un factor d’èxit. De fet, que tots aquests infants no puguin participar en activitats de lleure suposa educativament com si perdessin dos anys d’escolarització”, ha reflexionat el director adjunt de la Fundació, Rafael Ruiz de Gauna. Unes activitats, a més, que suposen una eina d’equitat i inclusió per a aquells infants que més les necessiten.
Un any més, sota el lema “Transforma el seu estiu”, la Fundació posa en marxa una campanya de beques per garantir l’accés a les activitats de lleure a l’estiu a infants en situació de vulnerabilitat. L’estiu passat la Fundació Pere Tarrés va mobilitzar 2.184.576,71 € per becar 6.734 infants i joves perquè poguessin participar en casals o colònies. Aquesta és la xifra més gran mai assolida per l’entitat. Des del 2020 la Fundació ha ofert un 82% més de beques i la Fundació espera superar aquestes xifres aquest estiu i arribar a oferir almenys 7.000 beques. Els ajuts són possibles gràcies al suport d’administracions, empreses i particulars.