Aquest dimecres, 26 de febrer, el Parlament de Catalunya ha aprovat per majoria el registre de la “Proposició de Llei de mesures transitòries i urgents per fer front al sensellarisme i erradicar-lo”. Aquesta proposta, impulsada per cinc entitats socials (Comunitat de Sant’Egidio, Sant Joan de Déu Serveis Socials, Arrels Fundació, Càritas Catalunya i Assís Centre d’Acollida), és el resultat de cinc anys de treball per aconseguir aquest text de consens que dona resposta a les necessitats de les persones sense llar, i que vol garantir que siguin subjectes de dret.
Una iniciativa inèdita i pionera a Europa
Aquesta Proposició de Llei ha estat dirigida per Antoni Millan i Massana, catedràtic honorari de Dret Administratiu de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que ha manifestat que quan s’aprovi provocarà un canvi de paradigma, perquè “per primera vegada un text legal s’ocuparà amb determinació de les persones vulnerables més excloses”.
Per fer-ho, el text inclou la creació de la figura de l’espai residencial digne, que permetrà erradicar la situació de les persones que viuen al carrer incorporant aquest servei com una prestació garantida en la cartera de serveis socials.
Com han explicat les cinc entitats socials que han impulsat aquesta Llei, es tracta d’una iniciativa sense precedents i pionera al conjunt d’Europa, que “té l’objectiu d’erradicar el sensellarisme més cru, el de les persones que viuen al carrer i a diferents centres per a persones sense llar”.
A més de garantir la creació d’aquest espai residencial digne, la proposició de Llei també recorda l’obligació de l’empadronament a tots els municipis encara que la persona visqui al carrer, per tal de garantir que tothom tingui accés al sistema públic de serveis socials, a l’assistència sanitària, i tingui dret a la prestació de la renda garantida de ciutadania, així com de l’ingrés mínim vital.
En aquest sentit, el text també vol obligar els municipis de més de 50.000 habitants a fer recomptes i enquestes per tal de dimensionar la problemàtica del sensellarisme i elaborar un mapa de la situació a Catalunya.
Una Llei cada cop més necessària
Les mateixes entitats promotores d’aquesta Llei han aprofitat l’aprovació de la majoria dels grups parlamentaris (Socialistes i Units per Avançar, Junts, Esquerra Republicana de Catalunya, Partit Popular de Catalunya, Comuns, i la Candidatura d’Unitat Popular – Defensem la Terra) per demanar la màxima agilitat i celeritat, perquè s’aprovi la proposició el més aviat possible. “Situacions com la viscuda aquesta nit passada a l’Aeroport del Prat, en què s’han desallotjat les persones que hi dormen perquè no tenen llar, ni cap altre entorn segur on descansar, i sense donar-los cap alternativa habitacional, evidencien la necessitat de protegir legalment les persones en situació de sense llar”, han recordat.
Actualment, s’estima que la xifra de persones en situació de sense llar a Catalunya ja supera les 24.000 persones, un nombre que ha augmentat exponencialment els darrers anys.