«La revista “Presència Evangèlica” és una finestra oberta a la societat»

La Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de la Presidència ha atorgat l’11è Memorial Cassià Just a la Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya (IBEC). El guardó, una obra d’art original de l’escultor Lau Feliu, serà lliurat el 18 de juliol en un acte al Palau de la Generalitat.

Així ho ha anunciat la mateixa Direcció General d’Afers Religiosos, que ha guardonat la IBEC per la seva tasca en favor de la llibertat religiosa i de pensament, per una participació rigorosa en el camp humanístic i en la defensa i promoció de la llengua catalana.

Aquest premi, com han dit, és un reconeixement al protestantisme, que després d’una forta persecució durant el franquisme, és avui, per història i per nombre de comunitats, la principal minoria religiosa de Catalunya.

Normalització i foment de la llengua catalana

L’IBEC, constituïda el 1966, és una referència per a tot el món protestant a Catalunya i una institució oberta a les altres confessions i a la societat catalana en el seu conjunt. Des de la seva creació, s’ocupa d’editar les escriptures i divulgar reflexions sobre l’Evangeli des de la perspectiva protestant en català. Una activitat que va ser iniciada en un moment en què la voluntat de publicar en català era vista com una transgressió al règim establert.

Actualment afronta el repte de continuar publicant en català, en un moment en què la presència de la llengua catalana ha reculat al conjunt d’esglésies i comunitats protestants del país. La seva tasca ingent per la normalització i l’ús de la llengua catalana en l’àmbit evangèlic es fa palesa en la gran quantitat de publicacions i edicions que ha realitzat en català i que han estat la base de moltes comunitats protestants i evangèliques del país per poder dur a terme la seva activitat en llengua catalana.

Memorial Cassià Just

L’any 2010 el Govern de la Generalitat va instituir el Memorial Cassià Just per reconèixer persones o institucions que s’han significat per les aportacions a la construcció d’un espai comú de convivència de la pluralitat d’opcions religioses. Cassià Maria Just i Riba va ser abat de Montserrat des del 1966 fins al 1989. Monjo, músic, de mentalitat oberta i esperit conciliar en la figura de Cassià Just convergeixen tres dimensions íntimament lligades: l’home espiritual, l’home de mentalitat hospitalària i obert, i home compromès amb la cultura, la llengua i la tradició catalanes i la defensa dels drets de la pàtria.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!