“La situació a Goma cada dia és més preocupant. Tothom del campament improvisat de Shasha i els desplaçats van haver de fugir cap a altres llocs més segurs. I també ens vam veure obligats a evacuar ràpidament els missioners salesians de la comunitat de Shasha”, explica el missioner salesià Honorato Alonso.

Els bombardejos a l’est de la República Democràtica del Congo continuen sembrant el caos entre la població. L’ús d’armes pesades per part de les forces congoleses ha desfermat el pànic entre els desplaçats que ocupaven els camps agrícoles de l’obra salesiana Don Bosco Shasha, a 40 km de Goma.

La presència militar a la casa salesiana per enfrontar-se a les forces opositores va forçar a fugir, enmig dels bombardejos, més de 5.000 persones desplaçades aixoplugades al Don Bosco Shasha.

També han abandonat les instal·lacions 415 menors i joves que eren a l’escola amb 23 professors. Poc després, els missioners salesians també van abandonar les instal·lacions, per seguretat, i s’han traslladat a unes altres instal·lacions dels salesians, concretament al Don Bosco Ngangi


Més de 10 milions de persones que viuen a la zona oriental afectada per la guerra demanen assistència, però les necessitats més urgents afecten 5,7 milions de persones desplaçades pel conflicte, 600.000 de les quals s’han vist obligades a abandonar casa seva en el darrer any.

Al Don Bosco Ngangi els missioners salesians procuren “ajudar més de 26.000 persones desplaçades que ocupen els camps de futbol, especialment els menors, que presenten signes de desnutrició avançada”, alerta el director de l’obra salesiana, Jean-Pierre Muhima.

Segons aquest salesià, la situació és molt precària: “Hem posat aixetes perquè tinguin aigua, però la majoria improvisa un refugi amb branques de plataners i un plàstic; els nens i nenes s’enfronten a dificultats extremes com desnutrició, manca d’atenció sanitària i educació, a més d’un risc més gran d’explotació i violència”.

El dispensari mèdic de Don Bosco Ngangi s’ha convertit en un hospital d’emergència per atendre milers de desplaçats. L’equip sanitari compta amb un metge, un tècnic de laboratori, un fisioterapeuta, un psicòleg clínic, dos dentistes i cinc infermeres.

Des de Missions Salesianes s’ha enviat ajuda als missioners per atendre la població desplaçada amb menjar, roba d’abric, kits d’higiene i lones per improvisar un refugi transitori als camps esportius salesians del Don Bosco Ngangi.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!