El passat 2022, la situació de vulnerabilitat, lluny de minvar, no ha fet més que créixer. La guerra, la crisi energètica i l’escalada de preus en àmbits de primera necessitat es van sumar a una situació de post-pandèmia de la qual encara s’arrosseguen moltes carències socials. Tot plegat, va fer encara més insostenible la situació econòmica de milers de famílies i va repercutir de manera directa sobre infants, adolescents i joves.

En aquest context, la Fundació Pere Tarrés va destinar un any més gran part dels seus recursos a la seva acció social i educativa, a través de la qual va aconseguir que un total de 12.065 infants i joves poguessin gaudir d’activitats socials i educatives, principalment de lleure, mitjançant les beques del programa “Ajuda’ls a créixer”.

En conjunt, gràcies a la col·laboració de més de 400 donants particulars, 82 empreses donants i 4.281 voluntaris, la Fundació Pere Tarrés va poder becar gairebé 6.000 infants per a activitats organitzades en el marc dels centres socioeducatius, 5.669 nens i nenes en colònies i casals d’estiu, 377 en colònies escolars i 21 joves migrants no acompanyats. També gràcies al suport de les administracions públiques com la Generalitat de Catalunya, el govern balear, les diputacions de Barcelona i Tarragona, l’Ajuntament de Barcelona, l’Obra Social ”la Caixa” i els diners de la casella de fins socials de l’IRPF de la declaració de la renda.

Del gruix total de les beques atorgades, destaquen les 5.669 destinades a programes de colònies i casals d’estiu, concedides gràcies a la campanya “Cap infant sense colònies”, que posa en marxa anualment la Fundació i que el 2022 va assolir la xifra més elevada dels darrers cinc anys.

El 78% de les famílies que reben les beques de la Fundació Pere Tarrés es troben en situació de pobresa o risc d’exclusió social

En el marc de la seva acció social, durant l’any 2022 la Fundació Per Tarrés també va fer un esforç important per continuar coneixent la realitat i les necessitats de les famílies que reben beques per a les activitats d’estiu. Segons l’anàlisi de les condicions econòmiques i d’habitabilitat d’aquestes famílies, es pot afirmar que el 78% es troben en situació de pobresa o risc d’exclusió social.

Les dades obtingudes també mostren com el 40% d’aquestes famílies no poden mantenir una temperatura adequada a la seva llar, gairebé el 25% no disposen de connexió a internet i el 35% ni tan sols tenen un ordinador, mentre que gairebé el 50% tenen dificultats per pagar tots els rebuts del mes. El 40% de les famílies becades viuen de lloguer i amb uns ingressos generals inferiors als 1.000 euros, i en el 23% dels casos, a la llar també hi viuen persones que no formen part del nucli familiar.

La Fundació Pere Tarrés va treballar l’any passat en la remodelació dels patis del Centre socioeducatiu Poblenou de Barcelona i va començar a gestionar el nou Centre socioeducatiu de Sant Adrià de Besòs. També aquest 2022 es van adherir a la xarxa de centres socioeducatius que coordina la Fundació tres noves entitats, que permetran multiplicar l’impacte social: el Centre de les Arenes de Terrassa, la Fundació CEL Barcelona i la Fundació Privada Sant Vicenç de Paül de Figueres.

Finalment, una quarantena de nens i nenes dels centres socioeducatius Poble-sec i Poblenou també van poder participar en el programa “Tennis amb valors”, desenvolupat juntament amb la Fundació Tennis Barcelona, per acostar aquest esport als infants en risc d’exclusió.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!