Conferencia Episcopal

La Conferència Episcopal Espanyola celebrarà dimarts vinent, 9 de juliol, una Assemblea Plenària Extraordinària per aprovar el Pla de Reparació Integral a les Víctimes d’Abusos en el si de l’Església. Ho ha confirmat aquest matí, en roda de premsa, el secretari general i portaveu dels bisbes, Francisco-César García Magán, que ha recordat que “la Comissió Permanent ha donat el vistiplau al text, amb la qual cosa s’ha decidit que tots els bisbes coneguin el text, facin les seves aportacions i, si escau, el tirin endavant”. García Magán ha explicat també que el pla s’ha analitzat, amb el vistiplau de la Comissió Permanent, a partir d’aportacions del secretari general de la Conferència Espanyola de Religiosos, Jesús Miguel Zamora, del Consell Episcopal d’Afers Jurídics, de l’Òrgan de Compliance i de diversos bisbes. 

El secretari general de l’Episcopat ha assegurat que, amb aquest pla, l’organisme busca “la reparació integral a les víctimes d’abusos sexuals que no s’hagin resolt per via judicial, sobretot quan l’abusador ha mort o hi ha prescripció”. El portaveu ha anunciat que, perquè s’aprovi el pla de reparació a la Plenària del 9 de juliol, caldrà una majoria de dos terços. Francisco-César García Magán ha recordat que l’Església vol atendre i reparar les víctimes, amb ajuda psicològica, mèdica i espiritual, més enllà de “les xifres, amb uns marges que varien segons les fonts però en els quals l’Església no hi vol entrar, perquè vol posar l’accent en un altre àmbit”. En aquesta línia, ha aclarit que “l’informe del despatx Cremades & Calvo Sotelo i el del Defensor del Poble estan integrats a l’informe Para dar luz. També ha dit que “hi ha indicacions del Defensor del Poble incloses en el Pla de Reparació a les Víctimes d’Abusos”. Igualment ha revelat que la Conferència Episcopal ha tingut trobades amb les víctimes, de manera discreta per part de l’Església, i també contactes amb el govern espanyol, al qual s’ha informat que es treballa sobre l’atenció i la reparació als qui han patit abusos.

Canvis en la formació als seminaris i altres temes

A banda del pla de reparació a les víctimes, la Comissió Permanent ha estudiat un document per adaptar els nous criteris de la Santa Seu per a la formació als seminaris, un escrit que s’ha analitzat per províncies eclesiàstiques i que serà presentat, en aquest cas, a la Plenària ordinària de novembre. A més, els 26 bisbes reunits dimarts 2 i dimecres 3 de juliol han estudiat diverses propostes pels 1.700 anys del Concili de Nicea, que serà el 2025. Sobre les benediccions a parelles irregulars i del mateix sexe, García Magán ha aclarit que no s’ha estudiat cap document, sinó que només s’ha reflexionat a partir de la Fiducia supplicans de la Santa Seu. Ha atribuït la confusió “no pas a un canvi, sinó a un error en la nota que es va difondre”.

En un altre moment, el secretari general de l’Episcopat ha comentat que, en aquesta Comissió Permanent, “s’ha reflexionat sobre el discerniment de fenòmens sobrenaturals i aparicions, a la llum del document Normes per procedir en el discerniment de presumptes fenòmens sobrenaturals, elaborat per la Santa Seu”. Ha recordat que l’escrit “marca unes competències per a les conferències episcopals” i que, a partir d’aquí, “s’ha acordat que l’organisme que assumeixi aquestes qüestions sigui la Comissió Episcopal per a la Doctrina de la Fe”. Finalment ha destacat que, en aquesta reunió, s’ha analitzat el calendari amb les previsions per al Jubileu Universal 2025 i també s’ha parlat, a partir d’una exposició del mateix president Luis Argüello, sobre el Congrés Nacional de Vocacions, que es farà a Madrid del 7 al 9 de febrer.

I pel que fa al problema de les exclarisses de Belorado, García Magán ha assegurat que no se n’ha parlat oficialment. “No hi ha hagut a l’ordre del dia el Cas Belorado tot i que, en els els dinars i en els intervals, sí que s’ha comentat alguna cosa sobre el tema”, ha explicat. El secretari general ha mostrat el suport de tot l’Episcopat “a l’arquebisbe de Burgos, que està actuant amb claredat, amb caritat i amb paciència davant un tema dolorós, incomprensible i molt lamentable, perquè aquestes dones s’han declarat en cisma”.

 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!