La Comunitat de Taizé

El jurat ha aprovat concedir el IV Memorial Cassià Just a la Comunitat de Taizé (França) pel seu treball amb els joves, a favor de la reconciliació i amb perspectiva ecumènica. L’acte de lliurament se celebrarà al Palau de la Generalitat el dimecres 3 de desembre, i el guardó serà recollit per un germà de Taizé, en nom de tota la comunitat.

La Comunitat de Taizé és una comunitat monàstica que agrupa un centenar de germans, entre catòlics i protestants, que esdevé un símbol de reconciliació entre cristians i entre pobles separats. Creada pel germà Roger Schutz durant la Segona Guerra Mundial, i establerta al poble de Taizé, a la Borgonya (França), acull cada setmana milers de joves que s’hi troben per reflexionar, pregar i conviure en un ambient d’austeritat. Barcelona ha estat en tres ocasions la seu de la trobada anual que cada any convoquen en un ciutat europea, i que arribà a congregar 80.000 joves.

Joves, ecumenisme i reconciliació

Ha format part del jurat la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega; el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell; el president del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa, Francesc Torralba; el religiós claretià Joan Soler, i la pastora baptista Ruth Giordano.

El jurat ha seleccionat, d’entre una dotzena de propostes rebudes, la candidatura que havia presentat el monestir de Sant Pere de les Puel·les. En aquest veredicte, s’han valorat especialment tres punts: una espiritualitat que apropa els joves a l’experiència de reflexió i de compromís, a través de la pregària amb cants harmoniosos; la seva tasca a favor de la reconciliació entre països, l’ecumenisme entre les confessions cristianes i el respecte de totes les llengües, i la influència a Catalunya, a través dels milers de joves que cada any viatgen al poble de Taizé o que pelegrinen a la multitudinària trobada anual en una ciutat europea, que Barcelona ha acollit en tres ocasions.
El guardó del Memorial Cassià Just consisteix en una obra d’art que el pintor Perico Pastor ha realitzat expressament per a aquesta ocasió. Serà lliurat el proper 3 de desembre, al Palau de la Generalitat.

Per preparar aquest acte, tothom és convidat a enviar a través de correu electrònic o twitter comentaris sobre la seva relació amb Taizé i d’agraïment al servei que ofereix la comunitat. L’acte precedeix la commemoració durant l’any 2015 dels aniversaris de tres efemèrides en relació amb la comunitat: el centenari del naixement del fundador, Roger Schutz; el desè aniversari de la seva mort i els 75 anys de la fundació de la Comunitat de Taizé.

Cassià Just

El guardó és un reconeixement a les persones, les entitats o les institucions per les seves aportacions per a la construcció d’un espai comú de respecte a la llibertat religiosa, de pensament i de foment del diàleg. Aquest Memorial, que es convoca des del 2010, pren el nom de l’exabat de Montserrat Cassià Maria Just, un referent indiscutible en humanisme, acolliment, solidaritat en favor de les persones més necessitades i considerat un dels precursors en la modernització de l’Església catalana.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!