El proper dimecres, 6 de març, amb motiu de la festivitat de Sant Oleguer, la catedral de Barcelona exhibirà per primera vegada al públic barceloní la mitra restaurada de sant Oleguer (1060-1137). La peça, un capell litúrgic per als bisbes en algunes celebracions, data del segle XII, i és una de les peces tèxtils més antigues conservades a la catedral, a més de ser una relíquia, ja que va estar en contacte amb el cos difunt del sant.
La mitra estarà exposada a la capella del Santíssim i de Sant Oleguer, en una vitrina situada al costat d’on es troba el cos incorrupte, el cambril de Sant Oleguer, que només està obert el dia de la seva festivitat. L’horari per visitar-la, serà de 9.30 a 10.00, de 10.30 a 11.00, de 11.30 a 12.00 i de 12.30 a 17.45.
Una peça única de gran valor històric i religiós
Aquest objecte, que va ser restaurat el 2022 gràcies al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), va ser extret del sepulcre del mateix sant al segle XIV. Durant tots aquests anys, ha estat venerada pels creients, que fins i tot li han atribuït poders de curació.
Gràcies a un estudi realitzat pel Centre d’Arqueometria de Manheim es va poder determinar que la mitra està feta amb teixits de diferents èpoques, en concret dels segles XII i XIV, una pràctica habitual a l’Edat Mitjana. És considerada d’estil bizantí i possiblement de tradició normanda-siciliana, i està feta amb diverses capes de lli i cuir, amb ornamentacions de sedes de diversos colors i fil d’or.
Com es pot apreciar a les fotografies que ha publicat la mateixa catedral, la mitra està decorada amb diverses imatges, on s’identifiquen els bustos de Crist, set dels dotze apòstols i dos dels quatre evangelistes, sant Pau i sant Pere. A l’altra banda, hi ha el bust de la Mare de Déu, juntament amb dues santes i la resta d’apòstols i els evangelistes.