Jubileu mercedari

Enguany la festivitat de la Mare de Déu de la Mercè, patronade Barcelona i de tota la seva província eclesiàstica, cau en diumenge. Anem enrumb de celebrar l’any vinent el vuitè centenari de la fundació de l’orde posatsota el seu patrocini, car fou fundat el 10 d’agost del 1218 a la catedral deBarcelona per sant Pere Nolasc, amb el suport del bisbe de la diòcesi,Berenguer de Palou. El mateix any es va fundar el convent de la Ciutat Comtal,la casa prioral de Santa Eulàlia. L’orde tenia com a finalitat la redempciódels cristians captius en terres de l’islam (foren 60.000 fins al 1779). Elsreligiosos pronunciaven un vot peculiar: quedar-se com a ostatges en el llocdels captius fins a donar la pròpia vida per ells quan calgués. Milers decaptius foren rescatats. Quan arribaven al port de Barcelona tothom volia sabersi entre els alliberats hi havia algun dels seus familiars. Hom podiapresenciar escenes emocionants. Els cristians alliberats anaven tot seguit alspeus de la Mare de Déu de la Mercè, tot oferint-li les cadenes, signes de tantssofriments i d’esclavatge. Després eren traslladats a l’hospital de SantaEulàlia, al costat de la Pia Almoina, on rebien els auxilis de mans delsmercedaris. L’orde fou reconegut per Gregori IX el 1235 i ratificat perInnocenci IV el 1245. Al començament, agrupava, majoritàriament, laics i algunsclergues. Hi eren admesos també conversos i donats.

El 1265, el capítol mercedari reunit a Tarragona aprovà lacreació d’una branca femenina. La noble Maria de Cervelló demanà, juntament ambd’altres dones, de ser admesa a l’orde, en el qual professà poc temps després.Fou elegida superiora de la primera comunitat femenina mercedària.

Avui les noves formes de captivitat constitueixen el camppropi de la missió mercedària, i es donen en les situacions socials opressoresi degradants de la persona humana, o en principis i sistemes oposats al’evangeli que posen en perill la fe dels cristians. L’orde ofereix lapossibilitat d’ajudar, visitar i redimir les persones que pateixen captivitat(més informació a: www.ordenmerced.org).

Els mercedaris s’estenen pervint-i-dos països arreu del món i estan estructurats en nou províncies. Volenque el món sencer se senti convidat a celebrar i compartir, al costat de l’ordede la Mercè, la gran acció de gràcies pels dons rebuts del Senyor i de la sevaMare Santíssima de la Mercè al llarg d’aquests 800 anys de vida i serveiredemptor en favor de la fe i la llibertat amenaçades.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!