El metge Josep Mercadal Peyrí va néixer a Barcelona el 12 de desembre del 1903. Va obtenir el títol de llicenciat en Medicina a la Facultat de Barcelona el 1925. Va treballar a la càtedra de dermatologia que portava Jaume Peyrí Rocamora, familiar seu i després sogre. Va ampliar estudis a París amb els millors dermatòlegs de l’època; després va tornar a Barcelona i va aconseguir el títol de doctor.

Apassionat de l’automobilisme, en el seu temps d’estudiant, als anys trenta, el veiem participant en ral·lis esportius del Reial Automòbil Club de Catalunya.

El doctorat el va obtenir el 1933 a la nova Universitat Autònoma de Catalunya. Fou el primer metge que es va doctorar en aquesta universitat, fet que li comportaria maldecaps, ja que, el 1941, en invalidar-li el títol el nou règim, va haver de presentar de nou la tesi a la Universitat Central de Madrid, que portava per títol El desequilibrio ácido-básico de la sangre y la orina en las enfermedades cutáneas.

Des de bon començament, el 1933 s’incorporà tant a la protecció de menors com a la lluita antivenèria. Va ser cap de servei i va obrir nous dispensaris a Barcelona: el Sagrat Cor, a la rambla de Catalunya, i Pere IV, al Poblenou. Va exercir d’inspector de sanitat el 1934 i va ser condecorat per la Creu Roja.

Exercí de professor de dermatologia a la universitat fins al 1951; després va treballar als hospitals Clínic, Creu Roja de l’Hospitalet i Sant Pere Claver. També va participar en jornades, congressos i trobades internacionals de la seva especialitat.

Catòlic, va presidir la Germandat Mèdico-Farmacèutica de Sant Cosme i Damià entre el 1956 i el 1961. Vinculat a associacions de metges catòlics, el 1967 a Brussel·les participà en la fundació de la Federació Europea d’Associacions de Metges Catòlics. Va ser elegit i reelegit president de la Federació Internacional durant els anys 1971 i 1976, període durant el qual presidí el congrés celebrat a Barcelona el 1974.

Membre de la Reial Acadèmia de Doctors des del 1950 i numerari de la de Medicina de Catalunya des del 1970, en la seva vida personal, el doctor Mercadal es va casar amb Maria Teresa Peyrí i Dalmau, filla del seu mestre Jaume Peyrí. Dels sis fills del matrimoni, dos seguiren l’exercici de la medicina com el seu pare i el seu avi; un en dermatologia i l’altre en pediatria. Avui, una nova generació Mercadal de metges i metgesses continua la vocació familiar; algun també en l’especialitat dermatològica.

El metge Josep Mercadal va morir a Barcelona el dimarts 10 de febrer del 1976, als 72 anys. El comiat va tenir lloc a la parròquia de la Puríssima Concepció amb una nodrida assistència de metges i personalitats.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!