El cardenal portuguès José Tolentino Mendonça ha estat nomenat pel papa Francesc nou prefecte del Dicasteri de Cultura i Educació, en substitució del cardenal Gianfranco Ravasi.

Ravasi farà 80 anys a l’octubre, l’edat límit per votar en un eventual conclave, i el cardenal Giuseppe Versaldi, que va fer-ne 79 a finals de juliol, deixarà l’antic Consell Pontifici de la Cultura, que ara presidirà Tolentino.

Sota la seva responsabilitat, té la xarxa d’escoles catòliques d’arreu del món, amb 1.360 universitats catòliques i 487 universitats i facultats eclesiàstiques, amb 11 milions d’estudiants, i 217 mil escoles més amb 62 milions d’infants. En l’àmbit de la cultura, el nou prefecte coordinarà el diàleg de l’Església catòlica amb el món de la cultura, l’esport, la ciència i la intel·ligència artificial, com va assenyalar el setmanari catòlic anglès The Tablet.

Tolentino va ser creat cardenal fa dos anys també pel papa Francesc, que l’havia nomenat l’any anterior arxiver i bibliotecari de l’Església catòlica. Tolentino, que fins aleshores havia estat vicerector de la Universitat Catòlica Portuguesa de Lisboa, fou elevat a titular de la seu episcopal de Suava, amb dignitat d’arquebisbe.

Nascut a Madeira el 1965, és una de les veus més originals del Portugal contemporani. Especialista en estudis bíblics (és doctor en Teologia bíblica per l’Institut Bíblic Pontifici de Roma), ha abordat amb rigor i creativitat els temes i els textos del cànon cristià en diàleg amb els grans interrogants del present. És professor de la Universitat Catòlica Portuguesa, on fins al moment del seu nomenament exercia el càrrec de vicerector. Ha dirigit la revista Didaskalia editada per la Facultat de Teologia de la mateixa universitat. Del 2011 al 2018 és consultor del Consell Pontifici de la Cultura, al Vaticà, que ara presidirà. A més d’assagista, és autor d’una obra poètica que gaudeix d’un gran reconeixement en les lletres portugueses. Per la Quaresma de 2018, va dirigir els exercicis espirituals del papa Francesc.

Amb l’editorial catalana Fragmenta, Tolentino ha publicat Vers una espiritualitat dels sentits (2016), Petita teologia de la lentitud (2018 – 4ª ed.) i El petit camí de les grans preguntes (2020). Fragmenta també va publicar una entrevista amb ell recollida al llibre d’António Marujo Diálogos con Dios de fondo (2013). El 17 de juliol del 2016 el vam entrevistar a Catalunya Cristiana.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!