El Vaticà ha fet públic que el papa Francesc ha nomenat arquebisbe coadjutor de Mèrida-Badajoz Mons. José Rodríguez Carballo, o.f.m., actualment secretari del Dicasteri per als Instituts de Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica.

Des del 2015 és arquebisbe d’aquesta diòcesi Mons. Celso Morga. Segons el Codi de Dret Canònic, el bisbe coadjutor passa immediatament a ser bisbe de la diòcesi per a la qual va ser nomenat quan aquesta quedi vacant. També determina que ha de ser nomenat vicari general pel bisbe diocesà.

Mons. Rodríguez va néixer a Lodoselo (Ourense) el 1953. Va entrar a l’orde dels Frares Menors el 1970. Va fer els primers vots el 1971 i la professió solemne el 1976, a Jerusalem, on va rebre l’ordenació sacerdotal el 1977.

És llicenciat en Sagrada Escriptura per l’Institut Bíblic de Roma i en Teologia Bíblica per l’Studium Biblicum Franciscanum de Jerusalem.

Mons. Rodríguez Carballo va ser professor al Seminari Major de Vigo i a la Facultat de Teologia de Santiago de Compostel·la.

Dins de l’orde franciscà ha tingut diferents càrrecs: mestre de novicis, superior de convent, definidor provincial, secretari provincial de formació i estudis, ministre provincial i president de la Unió de Ministres Provincials Franciscans d’Europa. A més, ha estat president de la Conferència de Religiosos de Galícia.

També ha ocupat els càrrecs de definidor general de l’orde, secretari general de formació i estudis i delegat del gran canceller per al Pontifici Ateneu Antonianum de Roma.

Va ser visitador general de la Custòdia dels Sants Màrtirs del Marroc, de la província franciscana de Sant Salvador de Catalunya i de les cases de formació de la província de l’Assumpció i de Sant Francesc a Polònia.

El 2002 va ser escollit ministre general dels Frares Menors i reelegit el 2009. El 2021 va ser elegit president de la Unió de Superiors Generals.

El 2013 és nomenat pel papa Francesc secretari de la Congregació per als Instituts de Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica i arquebisbe titular de Belcastro.

Va ser consagrat bisbe el 18 de maig pel cardenal Tarcisio Bertone.

Ha participat als Sínodes de Bisbes del 2005, 2008, 2010 i 2012. Ha participat, nomenat per Benet XVI, en la V Conferència General de l’Episcopat d’Amèrica Llatina i el Carib a Aparecida el 2007, al Brasil.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!