“No només es tracta de potenciar la identitat col·lectiva i l’empoderament dels joves musulmans, sinó també de contribuir al teixit social i a la superació d’estigmes i prejudicis.” El col·lectiu Entre Joves participa, juntament amb Joves Units del Poble-sec, jovent de la Fundació Bayt al-Thaqafa i l’Espai Jove Palau Alòs, en el pòdcast participat El meu barri també és casa meva, dinamitzat per la periodista de El Crític Helena Martín Cuevas, que promourà la reflexió al voltant del valor dels projectes comunitaris a l’hora de fer dels barris espais més habitables i més amables.

Amb aquesta activitat, dijous 25 d’abril arrenquen les IV Jornades Gatzara, que s’allargaran fins dissabte 27 d’abril, i que en aquesta edició posen el focus en l’enxarxat comunitari i fan especial èmfasi en les dones i el jovent.

Un any més, les Jornades Gatzara compten amb la participació d’entitats, col·lectius, equipaments de referència a Barcelona i amb persones rellevants vinculades al món de la cultura i la gastronomia. En aquest sentit, Màrius Serra dedica el seu Criptomàrius, el joc de paraules que dinamitza a totes les seves xarxes socials, a paraules catalanes d’origen àrab, amb motiu de les Jornades Gatzara.

La xef catalana Ada Parellada participa en una conversa al voltant dels vincles entre les cuines àrabs i la catalana al taller gastronòmic Un món de dolços, conduït per les dones del programa Raisa de la Fundació Bayt al-Thaqafa, i dinamitzat per l’associació Zero Waste, on s’elaborarà sfouf, un dolç de fruits secs marroquí tradicional del Ramadà a partir del qual es descobriran trets comuns amb la cuina catalana. El taller tindrà lloc divendres 26 d’abril al Mercat de Santa Caterina de Barcelona.

Dissabte 28 un scape room desafiarà la ciutadania a superar els obstacles i dificultats que suposa viure en una ciutat que no reconeix els drets de tothom per igual. “És una oportunitat per veure com no tothom partim del mateix punt sinó que alguns i algunes gaudim de certs privilegis”, explica Joana Castro, responsable d’Interculturalitat de la Fundació Bayt al-Thaqafa.

La Fundació Bayt al-Thaqafa celebra aquest 2024 el seu 50è aniversari, mig segle d’acollida, acompanyament i construcció comunitària. Bayt acull persones migrades des del 1974, i les acompanya en el procés cap a la plena ciutadania des del respecte a la identitat pròpia. A més de l’acollida, es treballa per generar espais d’intercanvi, propostes que posin en valor allò que es crea col·lectivament, allò que acosta i forma per promoure una societat cohesionada i combatre els discursos estigmatitzadors i antiimmigració que van a l’alça.

Més informació: https://jornadesgatzara.org/ca

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!