L’Església celebra el primer diumenge de juliol, aquest any el dia 7, la Jornada de Responsabilitat en el Trànsit. Una data que coincideix amb l’inici dels desplaçaments massius per les vacances d’estiu i propera a la festivitat del patró dels conductors i transportistes, Sant Cristòfol, el 10 de juliol.

El Departament de Pastoral de la Carretera, dins de la Subcomissió Episcopal per a les Migracions i Mobilitat humana, és l’encarregat de promoure aquesta jornada que aquest any té com a lema “Jo soc el camí i la veritat i la vida” (Jn 14,6).

En el missatge per a aquesta jornada, els bisbes integrants de la subcomissió destaquen que les paraules de l’evangelista Joan són les que va pronunciar Jesús en el seu discurs de comiat als deixebles.

“Jo soc el camí”, expliquen, significa que caminar amb Jesús obliga a “ser bon conductor, responsable, complidor de les normes de trànsit i respectuós amb els altres conductors”, a “no passar de llarg davant la necessitat del meu proïsme” i a “fer agradable el viatge dels que comparteixen el vehicle amb mi”.

“Jo soc la veritat” implica sinceritat “quan es tracta d’esbrinar qui i com s’ha produït un sinistre”.

“Jo soc la vida” recorda que “quan condueixes un vehicle, sol o en companyia, no pots oblidar, en cap moment, la responsabilitat greu que assumeixes de vetllar per la teva vida i la dels altres”.

Els bisbes expressen la inquietud davant l’augment dels sinistres a la carretera i els morts, tot i que “mantenim l’esperança ferma de sinistres vials zero”, perquè “no hi ha prou diners per comprar una sola vida. Som únics i irrepetibles”.

Estimar i respectar la vida pròpia i aliena, per a un conductor, “equival a romandre atent a la conducció, respectant en tot moment les normes de trànsit”. Vol dir “conduir bé i en les condicions degudes i responsabilitat sense ser un perill per a ningú”.

En aquest sentit, adverteixen sobre la importància de fer servir el cinturó de seguretat, de no conduir sota els efectes de l’alcohol i de les drogues, de córrer a la velocitat justa o sobre l’ús indegut del mòbil.

Els bisbes alerten que es pot abusar del vehicle, però que també és un mitjà que es pot emprar “de manera prudent  i ètica per a la convivència, el treball, la solidaritat i el servei als altres”.

El missatge també recorda la “molta gent bona” que diàriament “s’esforça com a conductor o vianant per fer les coses bé, complint les normes de trànsit amb responsabilitat i tenint cura de la seguretat vial, que és tant com dir: salvant vides”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!