Més de 500 agrupaments i esplais d’arreu de Catalunya s’han mobilitzat dissabte 1 de juny en una jornada reivindicativa unitària per defensar el reconeixement del lleure educatiu de base voluntària i comunitària. La protesta s’ha iniciat amb d’un matí de cau i esplai al carrer als pobles i ciutats de les agrupacions, i ha conclòs amb una gran manifestació, a les 17.30, de la plaça Tetuan a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

La concentració, que ha comptat amb la participació de milers d’infants, joves, famílies, caps i monitors, ha estat convocada per Acció Escolta de Catalunya, Escoltes Catalans, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG), Esplais Catalans, Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC), el Centre Marista d’Escoltes i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC).

Les participants en la mobilització han reclamat la visibilització i el reconeixement de la tasca de l’associacionisme educatiu. Una demanda històrica que ha guanyat força aquestes últimes setmanes arran de la crisi dels terrenys d’acampada que ha interromput de manera forçosa la preparació dels campaments d’estiu d’agrupaments i esplais. Aquesta situació s’agreuja amb el comunicat a les entitats que cal tancar 79 dels 156 terrenys d’acampada per manca d’autorització de l’Agència Catalana de l’Aigua a tan sols dos mesos de l’inici de la campanya.

Aquest ha provocat la reubicació a contrarellotge de més de 200 reserves fetes a terrenys per als mesos d’estiu, afectant 12.000 infants i joves. Això ha generat un gran malestar entre les entitats d’associacionisme educatiu, les quals defensen els campaments com una eina pedagògica essencial i que treballen durant tot l’any per preparar aquestes activitats al voltant del seu projecte educatiu.

Les accions matinals de l’1 de juny han tingut lloc arreu del territori català. Esplais i agrupaments han ocupat l’espai públic, agrupant-se en places i carrers, per preparar-se per a la manifestació de la tarda amb activitats de reflexió, tallers de pancartes i jocs. Alguns dels municipis on s’ha pogut presenciar aquesta activitat han estat Vic, Girona, Viladecans, Solsona, Cervera, Vilafranca i diversos barris de la ciutat de Barcelona, entre altres. 

La manifestació de la tarda, que ha mobilitzat 5.000 persones, ha servit per fer sentir la veu de l’associacionisme educatiu i denunciar l’ofec administratiu al qual es veu sotmès la seva tasca. En la lectura d’un manifest davant del Palau de la Generalitat, les entitats convocants han assenyalat que fa molts anys que pateixen restriccions d’activitat, i que aquesta nova situació ha estat “la gota que ha fet vessar el got”. Posen de manifest que això s’agreuja després de quatre anys de burocràcia excessiva, amb l’impacte del Covid-19 i les restriccions derivades de l’emergència climàtica que dificulten la celebració dels campaments amb normalitat.

En la lectura del manifest, les entitats convocants també han posat sobre la taula altres problemàtiques cronificades que travessen l’associacionisme educatiu. D’una banda, la manca de locals dignes on realitzar les seves activitats, amb desenes d’agrupaments i esplais esperant solucions. De l’altra, la dificultat de fer ús de l’espai públic per excés de burocratització en els permisos. “A aquests tràmits eterns i sovint gairebé impossibles que hem de dur a terme, també s’hi suma la privatització d’aquest espai, que és cada cop més ferotge”, recalquen. També han fet palès com la precarietat juvenil ataca el sector, sustentat per la implicació de caps i monitors voluntaris que dediquen el seu temps lliure a fer educació comunitària arreu del territori. 

Aquests últims dies, representants de les entitats s’han reunit amb el Departament de Drets Socials amb l’objectiu de continuar treballant per garantir campaments per tothom en aquesta campanya d’estiu. Les bases assentades en aquestes reunions han de servir per lligar un acord que garanteixi el reconeixement real de l’associacionisme educatiu i, en conseqüència, la viabilitat dels campaments a la natura a llarg termini.

“Continuem reivindicant que el reconeixement de la nostra tasca és imprescindible perquè som un moviment de país que arriba a centenars de barris, pobles i ciutats amb milers d’infants i joves i les seves famílies”, assenyalen. I afegeixen: “Som un moviment educatiu de transformació social que lluita cada dia per viure en una societat més justa i sostenible.”

Els esplais i agrupaments són aquells agents educatius que conformen l’educació en el lleure de base comunitària del país. Amb la seva activitat els cap de setmana i a l’estiu amb els campaments, colònies i rutes reivindiquen l’educació en el lleure com a motor de canvi, arrelament i implicació social. 

Hi ha 60.000 infants i joves arreu del territori que formen part d’agrupaments i esplais. Estan formats per persones joves que, de forma voluntària, decideixen educar infants i joves en el joc, l’aprenentatge col·lectiu i la implicació comunitària, per tal d’acompanyar-los perquè esdevinguin persones crítiques, conscients, actives i compromeses amb la societat. 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!