JMJ a Síria i el Líban

La fundació pontifícia Ajuda a l’Església Necessitada (ACN) donarà suport a 2.100 joves de Síria i el Líban que no podran ser a Lisboa a causa de la difícil situació dels seus països per participar en la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ).

ACN finançarà amb prop de 400.000 euros aquestes trobades nacionals de joves catòlics, en sintonia amb la JMJ de Lisboa.

Tant el Líban com Síria pateixen un fort èxode cristià a causa d’una crisi brutal econòmica, social i política a la regió, així com la guerra i el terratrèmol en el cas de Síria.

Amb tot, els joves cristians libanesos i sirians tenen unes conviccions fortes i volen ser a prop espiritualment del Papa i dels seus germans en la fe que participen a Lisboa, de l’1 al 6 d’agost, provinents de 184 països.

Primer esdeveniment a Síria

A Síria, aquesta trobada s’ha anomenat “JMJ Síria” i tindrà lloc la primera setmana d’agost, coincidint amb els actes centrals de la JMJ de Lisboa.

Hi participaran 1.000 joves de les diòcesis de Damasc, Alep, Homs, Lattakia, Tartus, Hauran, Hama, Qamishli i Hasaka. Les activitats es faran a Saydnya, un important centre de peregrinació consagrat a la Mare de Déu.

La trobada serà presidida pel patriarca de l’Església grecocatòlica melquita, Mons. Youssef I Absi.

Segons el pare Raafaat Abou Al-Naser, coordinador de la JMJ a Síria, “cal que aquest projecte vegi la llum perquè els joves cristians que han decidit quedar-se a Síria facin unitat i que aquesta JMJ sigui per a ells un estímul per créixer en la seva relació amb l’Església”.

1.100 participants al Líban

Els joves del Líban també tindran la seva JMJ del 3 al 6 d’agost, a la regió del Mont Líban, amb seus a Harissa, Daraoun, Bzommar i Aashkout.

S’ha anunciat l’assistència de 1.100 participants. L’organitzador de la JMJ és el Departament de Joventut de l’Assemblea de Patriarques i Bisbes catòlics del Líban, coordinat per Roy Jreich.

Jreich reconeix que “el suport econòmic tindrà un gran impacte, és clau per transmetre alegria al cor dels joves del Líban i el Pròxim Orient”.

La trobada està dissenyada per reflectir el més fidelment possible el muntatge tradicional d’una JMJ internacional amb un via crucis, adoració, catequesi i tallers, així com una gran missa final presidida pel patriarca maronita, el cardenal Bechara Boutros Rai.

L’alè del Papa

Francesc ha enviat un missatge als participants de la trobada a Síria, on els convida “a portar Jesús com ho va fer Maria i a portar-lo a totes les persones perquè aquestes, al seu torn, puguin ser portadores del seu amor”.

PAPA FRANCESC

“Us convido a perseverar en la vostra fe, la vostra esperança i el vostre amor mutu i pel vostre país, i a no perdre l’esperança en un món millor”

El Papa els recorda que Jesús i l’Església són al seu costat, “resant amb vosaltres i per vosaltres, i estimant-vos amb la vostra esperança, valentia i solidaritat. Vosaltres revifareu les vostres Esglésies i reconstruireu el vostre país, restaurareu la pau i la tranquil·litat”.

ACN a Lisboa

De l’1 al 6 d’agost, Ajuda a l’Església Necessitada serà present a la Jornada Mundial de la Joventut amb diferents activitats, trobades de pregària i sensibilització, per apropar a la joventut la realitat dels cristians pobres i perseguits.

La basílica de Ntra. Sra. dels Màrtirs, al centre de la capital portuguesa, acollirà l’exhibició d’objectes litúrgics provinents de l’Iraq i Síria, profanats per jihadistes d’Estat Islàmic.

A més, al Cine São Jorge de Lisboa, projectarà documentals sobre l’Església que pateix a diferents països del món, amb protagonistes per compartir el seu testimoni i oferir un col·loqui sobre països com Moçambic, Hondures, Etiòpia o Cambodja.

ACN comptarà amb un estand informatiu a la “Ciutat de l’Alegria”, l’espai que reunirà la Fira Vocacional i el Parc del Perdó a la JMJ.

També celebrarà trobades de pregària diàries a l’església del Santíssim Sagrament de Lisboa i comptarà amb l’exposició fotogràfica De la foscor a la llum, amb imatges de cristians a països de persecució, al claustre del convent de Gràcia.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!