Missa Gloria Mataro

Dijous 27 al matí, la basílica de Santa Maria de Mataró s’ha omplert a vessar per celebrar la Missa de les Santes, que dona el tret de sortida a la Festa Major en honor de les patrones santes Juliana i Semproniana. La celebració, que ha començat amb la tradicional salutació “Glòria a les Santes”, ha restat presidida per l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, i concelebrada, entre d’altres, per Mn. Andreu Oller, Mn. Álex Marzo, Mn. Ramon Corts, Mn. Joan Cabot i Mn. Enric Termes. També per Mn. Jaime Moyá, nomenat recentment nou rector de la basílica i que prendrà possessió el proper setembre.

Pel que fa a les autoritats civils, cal destacar la presència de l’alcalde de la ciutat, David Bote, i la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà.

Com ha explicat Planellas durant l’homilia, aquesta eucaristia és l’únic moment de l’any en què els feligresos poden gaudir de la música que va compondre mossèn Manuel Blanch, que rep el nom de la Missa de la Glòria. El cor popular, format per 150 cantaires, ha interpretat les cançons de Blanch, que l’arquebisbe ha descrit com a peces “úniques i vigoroses, que ajuden a donar les gràcies a Déu per les santes patrones de Mataró”.

175 anys de la “Missa de la Glòria”

Precisament, la Missa de la Glòria ha estat un dels aspectes que més ha destacat Planellas durant la celebració, ja que aquest any es compleixen els 175 anys de la seva composició. En aquest sentit, ha esmentat que “no es tracta d’un concert, sinó que és una acció de gràcies que forma part del patrimoni del poble, i està cantada i resada pel poble, que l’ha mantingut durant tots aquests anys per sobre de totes les adversitats”.

D’altra banda, l’arquebisbe també ha manifestat la seva admiració per la vida dels sants i les santes, als quals els fidels sempre han demanat la protecció de Déu, però ha recordat que la seva importància va més enllà: “Ens han ajudat a transmetre els valors cristians en la nostra societat a través del seu exemple, les gestes èpiques i els miracles”. “Donem gràcies per les santes i per tanta gent que ha estat model a imitar, sense agraïment és difícil avançar com a societat”, ha manifestat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!