L’encara president de la Conferència Episcopal Espanyola, el cardenal Joan Josep Omella, ha manifestat que “la Conferència Episcopal Espanyola està i vol estar amb el pastor, el Papa Francesc”. Durant la seva última intervenció pública, Omella ha destacat que el Pontífex “és per a nosaltres i tota l’Església el dolç Crist a la terra”. Ho ha manifestat durant la seva última intervenció pública com a president de l’organisme, dins l’acte inaugural de l’Assemblea Plenària, que es fa a Madrid fins divendres. 

El cardenal ha fet una crida a tots els bisbes espanyols a treballar en comunió aquests dies. “Demano a Déu que els treballs d’aquests dies ens ajudin a viure estretament la comunió; i que ens permetin seguir anunciant la Bona Notícia amb esperança, humilitat, valentia i alegria”, ha destacat.

CARDENAL OMELLA

“Demano a Déu que els treballs d’aquests dies ens ajudin a viure estretament la comunió; i que ens permetin continuar anunciant la Bona Notícia amb esperança, humilitat, valentia i alegria”

En aquesta línia, l’encara president de la Conferència Episcopal ha subratllat la importància del servei que fan els sacerdots, precisament per justificar que es vetlli per la seva formació.

“La qualitat humana, evangèlica i pastoral dels nostres preveres marcarà la guia i alè de les nostres comunitats cristianes que lluiten per apostar per les benaurances com el verdader camí de l’amor cristià i humà. Cap motiu pot distreure’ns d’aquesta empresa que no podrem portar a port si no és des del dilatat horitzó del bé comú”, ha manifestat.

Joan Josep Omella ha fet una crida a tots els bisbes perquè no es desanimin en la seva missió de lluitar contra la polarització i la desigualtat. El també arquebisbe de Barcelona ha destacat que la Conferència Episcopal ha de continuar avançant en el seu servei després d’aquests quatre anys de mandat, que ha qualificat de bonica etapa.

Relleu a la presidència

El cardenal Omella no pot ser reelegit president de l’episcopat espanyol en haver complert els 75 anys. Concretament els bisbes triaran president, vicepresident, els membres de la Comissió Executiva, els presidents de les comissions i subcomissions episcopals, el president del Consell Episcopal d’Afers Jurídics i tots tres integrants del Consell Episcopal d’Economia.

Inici de la plenària de la Conferència Episcopal Espanyola. Foto: CEE

Previsiblement, les eleccions començaran dimarts 5 de març al matí amb la votació de nou president. Tot i que no hi ha mai candidatures, les votacions de sondeig previstes per a les properes hores poden ser indicatives. A més, entre dimarts i dimecres, està prevista l’elecció de la comissió executiva i les comissions episcopals, amb els seus presidents.

Pel que fa als grans temes de l’ordre del dia, aquesta Assemblea Plenària dels bisbes espanyols estudiarà el pla de reparació integral de víctimes d’abusos sexuals en l’àmbit eclesial, com també un important document titulat Comunitats acollidores i missioneres. Exhortació pastoral sobre la identitat i el marc de la Pastoral amb Migrants.

A més, l’episcopat abordarà l’aplicació dels Criteris per a l’actualització de la formació sacerdotal inicial als Seminaris Majors de les Esglésies particulars, i presentarà un projecte marc de pastoral juvenil. D’altra banda, aquesta Plenària comptarà amb la presència del cardenal Américo Aguiar, president de la Fundació JMJ Lisboa 2023.  

Com és habitual a la primera Plenària de l’any, s’aprovaran les Intencions de la Conferència Episcopal que s’inclouran a la Xarxa Mundial de Pregària del Papa. També s’inclou a l’ordre del dia la presentació de les noves iniciatives que es duran a terme amb motiu de la segona sessió de l’Assemblea General Ordinària del Sínode, el proper mes d’octubre, i els preparatius del Congrés de Pastoral Vocacional, programat per al febrer del 2025. 

Discurs inaugural del cardenal Omella.
L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!