“S’ha de fer el que més convé per a la bona formació dels seminaristes i per a la bona relació amb el presbiteri que els acollirà un cop ordenats”, ha manifestat l’arquebisbe Joan-Enric Vives, bisbe d’Urgell, copríncep d’Andorra i president de la Comissió per als Seminaris i el Clergat a la Conferència Episcopal Espanyola. “És relativament habitual que es faci de tant en tant una ITV de com van les coses, de com estan els seminaris, les universitats, les diòcesis, de com va el govern de les diòcesis…”

L’arquebisbe s’ha referit així a la reunió de tots els bisbes espanyols amb el Papa del 28 de novembre proper per abordar la situació dels seminaris. Una reunió que té com a origen la visita que dos prelats enviats pel Pontífex van fer a principis d’aquest any als 45 seminaris espanyols. “No ens han donat l’informe de la visita”, ha reconegut Vives. “L’han elevat a les autoritats del Dicasteri per al Clergat i els Seminaris de la Santa Seu, i ells al Sant Pare, que ha cregut que el millor era convocar-nos per explicar-nos-el i comentar-lo amb el conjunt de bisbes de la Conferència Episcopal Espanyola.”

“No ens han donat l’informe de la visita. L’han elevat a les autoritats del Dicasteri per al Clergat de la Santa Seu, i ells al Sant Pare, que ha cregut que el millor era convocar-nos per explicar-nos-el i comentar-lo amb el conjunt de bisbes de la Conferència Episcopal Espanyola”

En una entrevista al programa Sense distància de Ràdio Estel, l’arquebisbe Vives ha reconegut que “és una reunió inèdita, però que el Papa ens vulgui reunir de tant en tant és una cosa que hem de valorar positivament. És una reunió relativament breu de tot un matí”.

Els seminaris en el seu conjunt gaudeixen de bona salut”, ha remarcat Vives, alhora que ha reconegut que el temps actual “reclama seminaristes que siguin educats en major pulcritud respecte l’afectivitat, la sexualitat, l’acolliment del celibat com a do de Déu, també en altres temes com la dimensió més social del ministeri pastoral”.

Vives també ha posat en valor el cas de Catalunya, on hi ha tres seminaris (Seminari Conciliar de Barcelona, Seminari Major Interdiocesà i Seminari de Terrassa) però on tots els seminaristes comparteixen formació filosòfica i teològica a l’Ateneu Universitari Sant Pacià.

D’altra banda, com a copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives ha explicat, en aquesta mateixa entrevista a Ràdio Estel, que la societat andorrana ha quedat colpida aquests dos dies per la inesperada mort als 60 anys de Antoni Martí, que va ser cap de Govern del país entre el 2011 i el 2019. Era el predecessor de l’actual, Xavier Espot. El copríncep ha destacat que Andorra viu dos dies de dol per aquesta pèrdua.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!