Jo també sóc cristià de l'Iraq

Des de l’Iraq arriba un crit que no es pot ignorar: “Ajudeu-nos, no podem continuar així. Els cristians de l’Iraq som nàufrags que estenen la mà perquè algú els salvi de la mort.”

Davant d’aquest clam, Ajuda a l’Església Necessitada (AEN) posa en marxa una nova campanya d’emergència amb un total de d’1,5 milions d’euros per als cristians de l’Iraq. Amb el lema “Jo també sóc cristià de l’Iraq“, la campanya es proposa donar resposta a tres projectes: escoles i abrics per als més petits; sacerdots i ajuda als allotjaments.

Milers de persones han fugit amb les mans buides davant de l’arribada dels jihadistes de l’Estat Islàmic. Els han donat un ultimàtum: “Conversió o mort.” Fins a 120.000 cristians es troben a carrers, escoles, esglésies i descampats del Kurdistan iraquià, una zona de moment segura.

Almenys cinc bisbes han hagut de fugir de les diòcesis; els convents i seminaris han quedat buits i una trentena de sacerdots han perdut les parròquies. “Els cristians a l’Iraq tindrem un futur si la comunitat internacional ens ajuda immediatament. No ho oblideu”, diu el patriarca catòlic dels caldeus, Mons. Louis Raphael I Sako, el qual ha demanat ajuda per atendre els refugiats així com per tirar endavant la pastoral ordinària.

Actualment, la comunitat cristiana a l’Iraq cada vegada és més minsa. Després de la campanya militar contra Saddam Hussein el 2003, el nombre de batejats ha passat d’1,6 milions de persones a unes 300.000. Molts han abandonat el país per la violència dels radicals musulmans. No hi ha cap família cristiana que no tingui algun màrtir o assassinat pels extremistes.

Arriba l’hivern

L’hivern és a les portes i per això la campanya d’AEN es destina a béns de primera necessitat, allotjament, educació, ajuda a la formació de seminaristes, sosteniment de religioses i sacerdots, i regals de Nadal per als més petits. Des d’AEN se subratlla que “ara més que mai som cridats a ser una mateixa Església, a ser un de sol en Crist i sostenir els nostres germans que més pateixen: tots som cristians de l’Iraq”.

AEN ha aprovat una partida per a projectes escolars. En aquest sentit es construiran vuit escoles: quatre a Ankawa i quatre més a la província de Dohuk, a l’extrem nord de l’Iraq kurd. L’arquebisbe caldeu d’Erbil, Bashar Warda, ha assenyalat que només a la seva diòcesi hi ha uns 7.500 nens que esperen començar el curs escolar. La necessitat de l’educació dels fills és una de les causes principals que porten les famílies a sortir definitivament del país. Mons. Warda necessita 630.000 euros per cobrir les despeses d’escolarització i per repartir paquets amb aliments bàsics i medicines per a les famílies.

Ajuda a l’Església Necessitada no oblida les dates en què ens trobem, per això vol fer un regal de Nadal als més petits. Uns 15.000 nens que viuen refugiats a Erbil i Duhok rebran paquets amb roba d’abric, material catequètic, dolços nadalencs i joguines. A més, un grup de religioses de diferents congregacions s’ha compromès a lliurar paquets personalitzats amb el nom de cada nen. Per a aquest projecte es donaran 300.000 euros.

Els seminaristes són un altra preocupació per a AEN. Martin Boani té 24 anys. Estudia al seminari de Sant Pere, als afores d’Erbil. “Ho tindria fàcil per marxar”, explica, “la meva família ara viu a Califòrnia i tinc un visat per anar-hi. Però em vull quedar. No vull fugir del problema”. Està acabant els estudis de Teologia i aviat serà ordenat sacerdot.
Actualment, persones de diferents denominacions cristianes estudien a la Universitat de Babel de Teologia i Filosofia, amb seu a Erbil i Bagdad, centre adscrit a la Pontifícia Universitat Urbaniana. Allà reben formació teològica uns 50 seminaristes i 400 persones, membres de la vida religiosa i laics. AEN finançarà amb 78.000 euros les despeses de professorat, material didàctic, beques escolars, manteniment d’instal·lacions i altres activitats.

Un altre problema és l’allotjament. Als afores de la capital kurda d’Erbil s’està edificant un nou complex d’habitatges per a 200 famílies. Cada família disposarà d’un contenidor amb aigua corrent, llum i bany. L’arquebisbe Emil Nona, de Mossul, un dels prelats que ha fugit de la diòcesi amb els seus fidels està buscant habitatges de lloguer per a unes 2.000 famílies, però els lloguers a Ankawa són abusius. AEN vol assegurar amb 400.000 euros el lloguer durant tot l’hivern de 670 allotjaments per acollir unes 10.000 persones.

També es pot col·laborar amb aquesta campanya amb la pregària, adquirint unes polseres o també descarregant-se la icona
Jo també sóc cristià de l’Iraq

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!