Joves sirians JMJ

La primera setmana d’agost l’Església va viure un dels esdeveniments més importants de l’any: la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ) Lisboa 2023. Milers de joves pelegrins d’arreu de Catalunya van poder participar en aquest esdeveniment, juntament amb prop de dos milions de persones. I en van tornar plens d’alegria, havent viscut una experiència personal amb Jesús i amb l’Església viva del present i del futur. Molts altres joves, tot i que no van tenir tanta sort de poder ser a Lisboa, no es van quedar sense viure aquesta experiència.

És el cas de més de 2.000 nois i noies de Síria i el Líban que, amb el suport de la fundació pontifícia Ajuda a l’Església Necessitada (ACN), van celebrar trobades nacionals de joves catòlics, organitzades en plena sintonia amb la JMJ de Lisboa.

Berta El-Hajj, una jove libanesa, comenta: “El Líban ha patit molt en els darrers anys, i naturalment els joves han estat els més afectats per la crisi. Com a dona jove libanesa, la JMJ del Líban ha estat un espai per a mi per connectar i intercanviar amb joves de les sis Esglésies catòliques orientals del Líban, envoltada de companys joves cristians. Hem trobat fortalesa i benestar. Moltes gràcies a ACN i als seus generosos benefactors.”

Tant el Líban com Síria pateixen un fort èxode cristià propiciat per una crisi econòmica, social i política brutal a la regió, així com la guerra enquistada i el terratrèmol en el cas de Síria. Malgrat això, els joves cristians libanesos i sirians posseeixen unes conviccions fortes i volen ser a prop espiritualment del Papa i dels seus germans en la fe d’arreu del món.

A Síria, aquesta trobada va tenir lloc a Saydanya, a la perifèria de Damasc, un important centre de pelegrinatge consagrat a la Mare de Déu. En aquest lloc es van patir atacs i assassinats per part de jihadistes. La trobada va ser presidida pel patriarca de l’Església grecocatòlica melquita, Mons. Josep I Absi.

El pare Raafaat Abou Al-Naser, coordinador de la JMJ a Síria, comenta a ACN: “El vostre suport ha estat fonamental perquè aquest projecte vegi la llum a favor dels joves cristians que han decidit quedar-se a Síria. Ha estat una ocasió per fer unitat i aquesta JMJ ha estat un estímul per créixer en la seva relació amb l’Església. Gràcies pel vostre suport.”

ACN va ajudar totes dues iniciatives amb un total de gairebé 400.000 euros per a despeses de menjar, allotjament, transport, atenció mèdica, tallers i catequesis.

El papa Francesc també va voler ser-hi i els va enviar un missatge especial: “Us convido a perseverar en la vostra fe, la vostra esperança i el vostre amor mutu i pel vostre país, i a no perdre l’esperança en un futur millor. Recordeu que Jesús és al costat vostre i que tota l’Església és a prop vostre, pregant amb vosaltres. Revifareu les vostres Esglésies i reconstruireu el vostre país, restaurareu la pau i la tranquil·litat.”

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!