El vicari de la Custòdia de Terra Santa, fra Ibrahim Faltas, ha lamentat que enguany “els cristians no podran participar en les cerimònies importants de la Setmana Santa” a causa de les restriccions imposades per les autoritats israelianes.

“Els homes menors de 55 anys i les dones menors de 55 anys i les dones menors de 50 no poden anar a la muntanya del Temple a pregar”, comenta el franciscà al diari italià Avvenire, amb l’amargor de qui sap el que significa negar la pregària i les conseqüències que pugui tenir. I no seran només els musulmans els qui en pagaran el preu.

“Per a la Pasqua, els cristians de Cisjordània no tindran permís per venir a pregar a Jerusalem i no podran seguir la processó del Diumenge de Rams”, explica fra Faltas.

IBRAHIM FALTAS, vicari de la Custòdia de Terra Santa

“Jerusalem sempre ha estat al centre de conflictes i tensions. La convivència entre membres de les tres religions era difícil, però possible”

Amb la decisió del govern israelià de restringir els moviments, “es pretén que aquest càstig col·lectiu afecti tots els palestins, independentment de la seva religió”, apunta el religiós.

Tota aquesta situació es desenvolupa en un context en el qual les tres religions monoteistes viuen moments importants: el Ramadà, la Pasqua de resurrecció i la Pesaj jueva. No només els llocs sagrats estan molt junts, sinó que també els moments centrals de les tres religions se celebren a prop els uns dels altres.

“Si abans era possible tenir una certa convivència, fins i tot durant els períodes comuns de festes religioses”, recorda el frare, “no puc imaginar el que passarà en aquest període de guerra, en un clima de tensió contínua”.

Per això, el vicari de la Custòdia de Terra Santa fa una crida a l’esperança: “En el context dolorós d’una guerra devastadora, la necessitat de la pregària se sent amb més força, la qual cosa es torna necessitat.”

En aquest sentit, apunta que “la guerra, l’odi, la discòrdia no permeten als que tenen fe pregar als seus llocs sants, i això no està bé. Jerusalem és al centre del conflicte: preguem perquè esdevingui un centre d’unitat, de respecte, d’amor per a tota la humanitat”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!