“Agraeixo de tot cor aquest reconeixement i el dedico al jesuïta el Dr. Josep M. Coll i Alemany (1934-2017), que em va introduir en el personalisme”, ha expressat Jaume Aymar, dijous 16 al vespre, en recollir en una sala Sant Jordi del Seminari Conciliar de Barcelona plena el Reconeixement Emmanuel Mounier. El Dr. Aymar (Barcelona, 1957) ha agraït especialment l’assistència de les germanes del P. Coll a l’acte.

En el discurs d’acceptació del reconeixement, Aymar ha convidat a aprofundir en la ratio studiorum que Coll tenia encetada per canviar el tomisme o neotomisme que regeix les facultats de Filosofia pel personalisme de Mounier (“un personatge extraordinari, despert entre adormits”) i ha projectat com seria una hipotètica Facultat de Filosofia basada en aquest criteri.

JAUME AYMAR

“Mounier és un personatge extraordinari, despert entre adormits”

L’Institut Emmanuel Mounier de Catalunya (IEMC) i la Facultat de Filosofia de Catalunya, convocants del reconeixement, han apuntat en un comunicat que  “el premi reconeix la tasca intel·lectual de Jaume Aymar en el camp de la història de l’art, així com la seva gestió al capdavant de diverses institucions eclesials tot posant-se al servei de la seva comunicació, divulgació i recerca”. Així com per la seva atenció pels desvalguts des d’entitats com ara la Fundació Llegat Roca i Pi, amb seu a Badalona.

Albert Llorca, vicepresident de l’IEMC, ha recordat que el personalisme, la principal aportació de Mounier i que Aymar considera “la filosofia del Vaticà II”, és un corrent filosòfic que va aparèixer als anys 30, en el període d’entreguerres, i que posa l’accent en la persona humana i la seva dignitat: “Només en el diàleg amorós entre el jo i el tu apareix la persona humana, per això, el personalisme centra l’esforç en l’alteritat”, ha dit el professor.

L’acte ha tingut lloc a la Sant Jordi del Seminari Conciliar de Barcelona. Foto: Agustí Codinach

Per la seva banda, Joan Lluís Pérez Francesch, president de l’IEMC, ha destacat en la laudatio a Aymar que “és un intel·lectual catòlic i català, persona exemplar i cristià compromès, que personifica els valors del personalisme comunitari”. El jurista ha fet un repàs per la trajectòria d’Aymar al capdavant dels mitjans de comunicació eclesials “seguint les passes del bisbe Carrera”, en l’obertura als exclosos i necessitats presidint la Fundació Llegat Roca i Pi, en el vincle amb Calonge (d’on és fill adoptiu i predilecte des del 2012 i presideix el Centre d’Estudis Calongins), l’estudi i l’estima per Gaudí i la Sagrada Família o “l’escola de silenci al monestir de Sant Jeroni de la Murtra”. Per acabar: “Gràcies per l’amistat i la feina incansable al servei de la bondat, el bé i la bellesa.”

JOAN LLUÍS PÉREZ FRANCESCH

“Aymar és un intel·lectual catòlic i català, persona exemplar i cristià compromès, que personifica els valors del personalisme comunitari”

Finalment, el degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, el Dr. Ignasi Fuster, ha subratllat que Aymar “d’una manera particular és una persona de diàleg profund: amb el món, amb les cultures, amb el món artístic, amb els barris, amb les persones… i amb Déu”.

Jaume Aymar, actualment responsable de la pastoral i les activitats al monestir de Sant Jeroni de la Murtra i capellà de la comunitat de religioses Bene Mariya a la residència Llegat Roca i Pi, ha estat rector de les parròquies de Sant Francesc d’Assís i de Santa Maria de Badalona i director del setmanari Catalunya Cristiana i de l’emissora Ràdio Estel (2008-2021). Doctor en història de l’art, ha exercit com a professor en diversos centres universitaris de Catalunya i com a degà dotze anys de la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull (URL).

Un reconeixement instituït l’any 2009

El Reconeixement Emmanuel Mounier fou instituït l’any 2009 per l’Institut Emmanuel Mounier de Catalunya, en col·laboració amb la Facultat de Teologia de Catalunya, per tal de valorar i reflectir la trajectòria humana, alhora intel·lectual i de compromís vital, d’aquelles persones físiques o institucionals que destaquin per les qualitats d’enaltir l’ésser humà com a ésser personal i intransferible en el que aporta de sentit comunitari i esperançat en la veritat i la justícia per a un món just.

En les edicions anteriors, el guardó s’ha concedit a Arcadi Oliveres (2011); al pare Manel Pousa (2012); Teresa Losada (2013); José Ignacio González Faus (2015); la Fundación Vicente Ferrer (2016); Josep Maria Monferrer (2017); la Comunitat de Sant’Egidio (2018); Victòria Molins (2019); la Cooperativa l’Olivera (2021), Xavier Puigdollers (2022) i la Fundació El Xiprer (2023).

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!