Shindar té 11 anys i treballava en una fàbrica de maons al sud de l’Índia per un deute familiar: “Vivia a la fàbrica i només descansava mig dia a la setmana. No anava a l’escola, amb prou feines m’alimentaven i tenia una petita manta en un racó per als petits descansos. Gràcies als missioners salesians he tornat al col·legi i tinc amics.”

Elda és de Bolívia i té 13 anys. Des de ben petita ven empanades amb la seva mare en una avinguda de la ciutat de Santa Cruz: “Em llevava molt d’hora per ajudar-la i tornava a casa molt tard. Els missioners salesians van parlar amb mi i vaig començar a anar al col·legi. Estic en cursos d’anivellament escolar i m’agrada molt aprendre.”

Són només dos exemples, però n’hi ha molts més. Tots són menors i en lloc de ser a l’escola i jugant, treballen i són lluny de les seves famílies.

El 12 de juny es commemora el Dia Internacional contra el Treball Infantil, una jornada per sensibilitzar i conscienciar contra aquesta xacra que afecta més de 160 milions de menors al món

Almenys 97 milions de nens i 63 milions de nenes. Un de cada 10 menors al món és víctima del treball infantil. “Haurien d’anar a l’escola i no fer activitats d’adults, ja que, a més, gairebé la meitat dels casos, 79 milions, fan tasques perilloses per a la salut”, comenta el director de Missions Salesianes, Luis Manuel Moral.

Els nens i nenes són una mà d’obra barata i silenciosa. Són obedients perquè no coneixen els seus drets ni cap altra realitat, i són fàcilment reemplaçables.

Treballen als camps de cotó, recollint cacau, cafè o te, carregant mercaderies a les estacions i als ports, venent al carrer, són a les fàbriques, a les mines o com a servei domèstic

Per lluitar contra el treball infantil, Missions Salesianes posa en marxa la campanya Infàncies robades, per poder recuperar les activitats que els nens i nenes no haurien d’haver perdut per culpa del treball i l’explotació.

A més de 70 països els missioners salesians lluiten contra el treball infantil amb programes que van a trobar aquests joves per acollir-los, ajudar-los, acompanyar-los, oferir-los educació i reintegrar-los amb les seves famílies.

En aquest sentit, el responsable de la Granja Escola d’Ambato (Equador), James Manzano, explica que “mirem de preparar-los per a la vida, perquè siguin menors novament i deixin de ser adults a destemps”.

També la directora del programa Canillitas amb Don Bosco, a la República Dominicana, Karen Montás, “el que fem és que recuperin l’alegria de la infància, i ho fem robant temps a la feina i canviant-lo per coses que els interessen i els agraden: el joc, les passejades, l’esport…”.

El canvi comença amb un llapis, una pissarra i un professor i per això l’educació i l’acompanyament són les claus del treball dels salesians arreu del món. Cada any, milers de menors esdevenen protagonistes de les seves vides i tenen oportunitats de futur gràcies a l’educació.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!