Amb ocasió de la celebració del vuitè centenari de la troballa de la talla romànica de la Mare de Déu de Canòlich, el Papa Francesc ha concedit la indulgència plenària a tots els fidels que visitin el santuari de Canòlich entre el 20 i el 28 de maig i tinguin la disposició interior d’un desaferrament total del pecat, fins i tot venial, i, a més, es confessin almenys uns dies abans o després del pelegrinatge; combreguin, participant de l’Eucaristia, en aquest mateix període de temps; i resin un Parenostre i un Avemaria, o altres oracions, per les intencions del Sant Pare.

El rector de Sant Julià de Lòria, Mn. Pepe Chisvert, ha anunciat aquest jubileu extraordinari atorgat pel Sant Pare durant la presentació dels actes que la parròquia, amb la col·laboració del Comú lauredià, preparen para a la celebració de l’efemèride, i que culminaran amb la solemne Eucaristia que l’arquebisbe i copríncep, Mons. Joan Enric Vives, presidirà al santuari el dissabte 27 de maig, amb la participació d’una norantena de cantaires de les corals Rocafort, de Sant Julià de Lòria; Signum, de La Seu d’Urgell; i de la Capella de Santa Maria, de Puigcerdà, amb l’acompanyament musical de la cobla Ciutat de Manresa. També hi haurà l’actuació de l’Esbart Laurèdia, com és tradició, amb el Ball de Canòlich.

Mn. Chisvert també ha avançat que en els propers dies s’enregistrarà un curtmetratge d’uns vint minuts de durada, que s’estrenarà el dijous 1 de juny a la sala gran dels cinemes Illa Carlemany. El guió del curtmetratge, que es titularà Tiretes, girarà al voltant de les relacions intergeneracionals i estarà interpretat per Lluís Marco, Max Rodríguex i Octavi Pujades en els papers principals. El rector no descarta que el un futur el curtmetratges es pugui presentar a festivals i concursos de cinema d’altres països.

Entre les iniciatives organitzades per a commemorar l’efemèride, també cal destacar l’edició del llibre Petita història de Canòlich, amb il·lustracions de Pilarín Bayés i textos de Jordi Pasques, que durant tot el mes de maig s’entregarà a tots els caps de casa de la parròquia. Així mateix, es repartiran unes 1.000 banderoles commemoratives perquè els veïns engalanin les façanes i balcons, a més d’una litografia de l’artista Sergi Mas i de l’Auca de Canòlich reeditada en color. Cada banderola tindrà un preu de 10 euros; i tant la litografia com l’auca tindran un preu de 50 euros cadascuna. Els diners que es recaptin amb aquests objectes es destinaran a Càritas parroquial de Sant Julià.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!