Després de la bona acollida del les I Jornades de Campanologia de l’Arquebisbat de Barcelona del 2021, els Campaners del Pi i el Secretariat de Patrimoni de l’Arquebisbat es plantegen una nova edició. Si la primera va abordar, sobretot, la problemàtica material de les campanes, la seva conservació i restauració, amb aquesta segona es vol abordar la seva vinculació amb la immaterialitat: la campana es pensa per a comunicar, per a produir un so amb aquesta finalitat.

El toc manual forma part del nostre patrimoni immaterial, amb tècniques complexes que des de fa una bona colla d’anys es van recuperant en pro de la restauració del paisatge sonor.

La idea general del Vivos Voco d’enguany és poder posar en valor tot allò que fa referència al paisatge sonor, des de la recuperació sonora explícita d’una torre i les seves campanes (amb les problemàtiques materials que es poden plantejar) i el nou plantejament dels campaners: l’associacionisme. Alhhora, també es pretén parlar del sentit simbòlic de les campanes i posar-lo en relació amb les altres religions que tenen un concepte de crida comunitària similar i que són presents a la ciutat.

És per això, per la voluntat de transmissió d’un missatge amb el mitjà de les campanes que s’ha generat un programa divers, multidisciplinar que permet fer-se a la idea de la varietat de sons que s’emeten, s’han emès i podem emetre des dels nostres campanars. El principal problema per compartir, després de la benvinguda, és la problemàtica que tenim en vigència a la legalitat, per això es compta amb la presència del Dr. Ángel López-Sidro, de la Universidad de Jaén, que ens parlarà de la legalitat i la relació entre Sonidos sagrados y espacio público, que és el títol de la seva comunicació.

Seguidament, el mateix divendres, emmarcats en una tarda de benvinguda, es comptarà amb la presència dels Campaners de Cervera, la colla degana del país, que parlaran de la importància del toc manual de campanes, el Tocar amb ànima, una vocació de servei a Déu i a la comunitat, tot fent esment al seu llegat. Són deixebles del darrer campaner en actiu, Jaume Font.

Dissabte tindrà un format de sessions més breus i temàtiques. La primera d’aquestes reflexionarà sobre la vigència del toc de campanes, des del passat fins l’actualitat i el futur, els tres ponents seran el Dr. Francesc Llop i Bayo, que glossarà sobre La formació dels nous campaners; Nil Rider, que parlarà sobre el Toc de campanes a la Barcelona del segle XXI, i Xavier Pallàs, que presentarà les funcions i les idees de L’Escola de Campaners de la Vall d’en Bas.

Després es comptarà amb una vessant més històrica, d’estudi del paisatge sonor, amb diversos investigadors de la UAB, com són el Dr. Eduardo Carrero, que presentarà una comunicació sobre Campanars, so i silenci en els monestirs contemplatius, i els Drs. Sergi González, Tess Knighton i Francesc Orts, que ens explicaran com es mapeja el so de les campanes i la seva significació a l’espai urbà al llarg de la història.

El matí de dissabte clourà amb una taula rodona sobre Problemes en desenvolupar la recuperació del toc manual de campanes, moderada per la periodista Montserrat Rovira.

La tarda de dissabte es comptarà amb una taula sobre l’actualitat dels campanars. Els Campaners de Reus ens presentaran el seu curiós model de gestió del grup, i Amadeu Carbó farà una visió de les Campanes, campanars i campaners a l’Arquebisbat de Barcelona avui.

Finalment, Jordi Sacasas, tot cloent la jornada, reflexionarà sobre la necessitat, no sols de treballar interdisciplinarment, sinó també de fer-ho amb una mirada oberta, tot presentant-nos El «Comitè Assessor pel Sistema de Campanes Alemany». Un exemple efectiu de col·laboració ecumènica i de normalització al voltant de les campanes. La jornada la clourà amb una visita al campanar de Santa Maria del Pi, per poder compartir, a peu de campana, les aportacions realitzades pels campaners arran d’aquesta trobada.

L’edició d’enguany serà el 20 i el 21 d’octubre del 2023 a l’Ateneu Universitari Sant Pacià. Per a inscripcions: https://forms.gle/tuhdqe3pR8qFLGr96.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!