Història i periodisme

El periodista Antoni Bassas (Barcelona, 1961) en rebre elprestigiós premi Josep Pla, pel seu assaig Bon dia, són les 8 —una crònica periodísticadels catorze anys que va dirigir i va presentar El matí de Catalunya Ràdio,líder d’audiència— va declarar que amb aquest programa «de fet estava escrivintla historia col·lectiva d’un país que a poc a poc havia anat trobant la sevaveu». En gran part és així: avui cal recórrer a les hemeroteques, als arxius sonorso d’imatges per reconstruir amb fidelitat la història immediata.

Catalunya Cristiana s’atansa al número 2.000 (21/01/2018) i als40 anys de la seva fundació (2019). És obvi que els historiadors de l’Església contemporàniaal Principat i a les Illes hauran de consultar el nostre setmanari, com tambéels fulls dominicals (el de Barcelona és el més antic d’Europa). D’altra banda,és cert el que deia el Dr. Joan Bada, prestigiós professor d’Història de l’Esglésiaa la UB i a la Facultat de Teologia —finat recentment: cal una perspectiva decinquanta anys per poder reconstruir amb fidelitat els fets. Però també ho és queavui els fets es precipiten amb una velocitat vertiginosa que, sovint, només registrenels mitjans de comunicació.

El bisbe Joan Carrera acceptà de ser tertulià d’El matí deCatalunya Ràdio: valorava la professionalitat d’Antoni Bassas –home deconviccions cristianes. Des d’aquestes mateixes pàgines, l’any 2000 escrivia: «Hanassolit molta ressonància, recentment unes reflexions del periodista Antoni Bassassobre les homilies (…) Ho esmento com a indicador que el tema interessa mésque no sembla i com a introducció a una proposta més per aquest any jubilar:millorar la celebració de les misses.» I quan Mons. Carrera morí l’any 2008,Bassas escrivia a catalunyareligio.cat: «Vaig tenir la sort de sovintejar-loquan va acceptar ser tertulià d’El matí de Catalunya Ràdio. En una època en quèmolta gent de l’Església s’amaga quan se’ls demana una opinió (sobretot com mésamunt han arribat), Carrera, tot i la mitra, no va dubtar a baixar a l’arena dela ràdio matutina (…) li dolia que a Catalunya s’hagués estès “la desconsideracióde la fe cristiana”. Perquè una de les seves dèries era normalitzar el diàlegentre diferents.»

Des de Catalunya Cristiana i Ràdio Estel felicitem AntoniBassas per aquest reconeixement periodístic i, probablement, històric.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!