El servei religiós als tanatoris és de 7 dies la setmana i 365 dies l’any. D’aquí la importància de comptar amb agents de pastoral compromesos amb aquest servei sense descans i que aporta consol i esperança en moments de dol. Com ens explica el seu director, Alfons Sagalés, el Secretariat Diocesà de Tanatoris té signats, fins ara, convenis amb dues empreses de serveis funeraris que gestionen 6 tanatoris de la diòcesi de Barcelona. El que es vol és anar estenent aquest model de conveni a totes les empreses funeràries.

Quins són els principals reptes de l’atenció religiosa als tanatoris?

Un dels primers reptes és portar a terme l’acció pastoral que l’Església té encomanada i que requereix d’una preparació i una formació adequada, fent de les nostres celebracions signe d’autèntica esperança cristiana. I acompanyar totes aquelles persones que pateixen per la mort d’un ésser estimat, tenint en compte l’atenció acurada i la proximitat en aquests difícils moments del dol. La celebració d’una exèquia és el primer anunci a una nova vida en què la mort i la resurrecció de Crist donen pas a la Vida Eterna. Aquesta esperança ens permet trobar una resposta a les inquietuds que ens provoca l’horitzó de la mort i que tot sovint ens provoquen angoixa i malestar. Hem de fer de les celebracions exequials signe de l’autèntica esperança cristiana.

Quin paper tenen els altres agents de pastoral quan preveres i diaques no arriben a tot?

Fonamental. És una realitat que la falta de vocacions ha fet que els laics tinguem un paper més important i actiu en l’Església i sobretot en aquesta pastoral. El nostre estimat bisbe auxiliar Toni Vadell (a.c.s), quan es va fer càrrec del secretariat, ja va veure que per donar resposta a la urgent necessitat d’endreçar les celebracions de les exèquies religioses en els diferents tanatoris necessitàvem de l’ajut de tots aquells creients, homes i dones, que volguessin fer un pas endavant col·laborant en el que calgués amb la nostra diòcesi. Recordo que més de 100 persones es van presentar a la convocatòria que havíem fet a finals del 2019, al seminari de Barcelona, presidida pel cardenal Joan Josep Omella, per col.laborar en el nostre secretariat. Els cristians, quan se’ns necessita, hi som.

Quina importància té el contacte amb la família del difunt a l’hora de preparar unes exèquies?

Tota. És fonamental que el recolzament dels nostres agents pastorals sigui el més proper possible i això requereix una preparació, una espiritualitat i una formació adequades. La visita a la família a la sala de vetlla és importantíssima. És veritat que a vegades no tenim tot el temps que voldríem per a entrevistar-nos amb la persona que ha demanat la cerimònia religiosa, però hem de ser capaços d’empatitzar el màxim possible en el mínim temps possible.

Quines oportunitats pastorals i d’evangelització ofereix la pastoral als tanatoris?

Als tanatoris hi ve tothom: creients, no creients, agnòstics i totes aquelles persones crítiques i allunyades de l’Església. Però potser en podrem recuperar uns quants si en els nostres agents pastorals veuen una actitud d’acolliment, de recolzament, d’escolta i de tranquil·litat, en definitiva de donar suport a aquelles persones i famílies que estan passant per moments de dolor, de pena, d’incertesa i d’impotència. És un fet inevitable davant del qual no podem fer res, però sí que podem acompanyar amb la major de les tendreses i calmes possibles. El bisbe Toni deia que a França el 30% de les conversions a la religió catòlica es donaven als tanatoris. Nosaltres ens donaríem per satisfets només amb l’1%.

Com veu l’augment dels funerals laics?

Amb tranquil·litat. La realitat és que tampoc no s’han incrementat tant, malgrat la progressiva secularització de la societat. Dit això, hem de treballar tot plegats perquè aquesta tendència no vagi a més i la poguem revertir.

No voldria acabar aquesta entrevista sense agrair enormement la gran feina del consiliari del secretariat, Mn. Alfonso Caracuel DP, diaca compromès, diligent, treballador incansable i en definitiva un puntal perquè en el dia a dia tot funcioni correctament. També del delegat de la Pastoral Sacramental, Mn. Josep Teixidó, amb el seu suport incondicional en la formació dels laics i supervisant tota la litúrgia de les celebracions exequials. I, finalment, al recordat bisbe auxiliar Toni Vadell, que va creure en mi per tirar endavant aquesta pastoral de tanatoris i que segueix amb tant d’encert en aquest moment el bisbe auxiliar Javier Vilanova. I per suposat a tots els nostres agents pastorals que donen o han donat servei al Secretariat Diocesà de Tanatoris. Sense tots ells aquesta feina no es podria dur a terme. Moltes gràcies a tots.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!