El monestir de les Avellanes han comunicat la mort del fotògraf i col·leccionista Josep Maria Gavín i Barceló, als 92 anys, fundador i impulsor de l’Arxiu Gavín, que des del 2008 té la seu en aquest monestir dels Germans Maristes.

L’Arxiu Gavín és considerat un dels arxius personals més grans d’Europa. Recull un total de 48 col·leccions molt diverses, totes elles relacionades amb la cultura catalana i amb temes de caràcter religiós. És un espai on es troba la història del poble català en les seves tradicions culturals i religioses. Aquest arxiu és l’únic del món que té fotografies de totes les esglésies i edificis religiosos del país (26.444). Altres col·leccions religioses són 54.000 estampes de Sant Josep, 24.400 goigs, 163.000 medalles religioses…

L’Arxiu Gavín es troba al monestir de les Avellanes, al municipi d’Os de Balaguer. Foto: Arxiu Gavín / monestir de les Avellanes

L’arxiu conté prop de 3.027.000 documents. Gran part d’aquest volum de documentació s’ha aconseguit gràcies a les donacions de material realitzades per persones i entitats amb voluntat de conservar i difondre aquests documents. Donacions individuals que en conjunt formen un patrimoni de gran valor per al nostre país. Cal destacar també la tasca feta pels nombrosos voluntaris que desinteressadament han col·laborat en el treball generat pel propi arxiu.

L’any 2007 Josep Maria Gavín en feu donació a l’Institut dels Germans Maristes de Catalunya i al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Com ha exposat Natàlia Garriga, consellera de Cultura, Josep Maria Gavín ha estat “col·leccionista de referència i Creu de Sant Jordi per la seva important tasca de documentació de les esglésies de Catalunya”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!