“El suport de Càritas espanyola és fonamental per atendre l’emergència. Amb la seva ajuda estem aconseguint respondre les necessitats bàsiques de moltes persones. Us volem donar les gràcies de cor per caminar amb nosaltres i per acompanyar-nos.”

Són les paraules de Tetiana Stawnychy, presidenta de Càritas Ucraïna, en un videomissatge enviat a Càritas espanyola quan es compleix un any de la invasió russa.

La guerra a Ucraïnaefectes devastadors dins i fora del país. Després d’un any de conflicte, més de vuit milions de persones han abandonat Ucraïna, mentre que set milions més són desplaçades internes.

La invasió russa contribueix, a més, a una crisi econòmica i humanitària sense precedents en la nostra història recent.

La dramàtica escalada d’inseguretat alimentària i l’augment vertiginós dels preus de productes essencials afecten sobretot poblacions de crisis oblidades, com les de la Banya d’Àfrica i el Sahel

Davant del patiment global causat per aquesta guerra, Càritas espanyola se suma a la crida constant de pau que impulsa el Papa i Càritas Internacional.

Dotze mesos després de la posada en marxa, la campanya de captació de fons de Càritas espanyola a favor d’Ucraïna ha recaptat més de 20 milions d’euros, dels quals 5 s’han destinat a diferents projectes per atendre l’emergència humanitària.

Des de l’inici del conflicte, les dues Càritas que treballen al país (Càritas Ucraïna i Càritas Spes-Ucraïna) han proporcionat ajuda humanitària d’emergència a més de sis milions de persones.

La majoria de les ajudes estan relacionades amb la distribució d’aliments i estris domèstics, aigua i sanejament, allotjament, protecció, atenció sociosanitària i suport psicosocial, diners en efectiu i altres serveis.

En un any de guerra es calcula que més de 18 milions de persones continuen necessitant ajuda humanitària d’emergència.

CARMEN GÓMEZ, responsable de la campanya “Càritas amb Ucraïna”

“Necessitem una pau immediata, que permeti finalment als ucraïnesos començar a reconstruir les seves vides i el seu país”

El treball en xarxa de Càritas espanyola ha permès atendre les persones tant en origen, en trànsit, com en el destí final. Fins al desembre de l’any passat, la xarxa de Càritas diocesanes havia atès 5.379 persones ucraïneses i 10.274 havien rebut ajuda de manera indirecta.

Com explica la coordinadora de l’equip d’Inclusió Social de Càritas espanyola, Hilde Daems, “el sistema de protecció internacional ha assumit el gruix de les demandes de les persones i famílies provinents d’Ucraïna. De manera subsidiària, les Càritas diocesanes han invertit més de 800.000 euros per dur a terme accions d’assistència i acollida a aquestes persones i famílies”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!