El Papa ha nomenat Octavi Vilà nou bisbe de Girona en substitució de Francesc Pardo, que va morir el 31 de març de 2022 i havia deixat la seu vacant. El nomenament l’ha comunicat la Conferència Episcopal Espanyola a través de la Nunciatura Apostòlica. La Catedral de Girona acollirà, el diumenge 21 d’abril de 2024, a les 5 de la tarda, l’ordenació episcopal i la presa de possessió del nou bisbe.

Octavi Vilà és l’abat del monestir de Poblet des del 3 de desembre de 2015, i ara haurà de renunciar a aquest càrrec cistercenc per rebre l’ordenació episcopal com a pastor de Girona. L’encara abat de Poblet va néixer a Tarragona el 1961, i va vestir l’hàbit cistercenc el 2006. És sacerdot des del 2015. Per a les 12, estaven convocades dues rodes de premsa de manera simultània, una a la mateixa abadia de Poblet, en què participen el mateix Vilà i l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas; i la segona, a Girona, amb una compareixença de l’actual administrador diocesà, Lluís Suñer.

Octavi Vilà, llicenciat en Geografia i Història i diplomat en Biblioteconomia i Documentació per la Universitat de Barcelona, també ha cursat un postgrau en Noves Tecnologies de la Informació per la Universitat Politècnica de Catalunya i en Gestió Cultural per la Universitat Pompeu Fabra, i és batxiller en Filosofia i Teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya, on està completant el Màster en Teologia Sistemàtica.

Entre els anys 1998 i 2005, Octavi Vilà va ser secretari i vicepresident de l’Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus i secretari de la Germandat de Poblet entre el 2000 i el 2005, a més de secretari del Patronat de Poblet des del 2003 fins ara. Ara fa poques setmanes, l’abat cistercenc era testimoni directe de la mort del seu predecessor, Josep Alegre.

OCTAVI VILÀ

“Sinodalment hem de viure la fe, compartir l’esperança i practicar la caritat”

En les seves paraules de salutació a l’Església de Girona, Vilà ha parlat de l’esperança, en el sentit que “els creients hem de ser homes i dones d’esperança, missatgers de l’esperança, d’aquella esperança que ens ha donat l’obra redemptora de Crist, que, fent-se home, patint com nosaltres, morint com nosaltres, ha vençut la mort i ha obert a tota la humanitat les portes de la vida”.

El bisbe electe de Girona també ha parlat de la caritat, “perquè la fe sense esperança no és fe i l’esperança l’hem de mostrar mitjançant la caritat”. I ha afegit: “Sinodalment hem de viure la fe, compartir l’esperança i practicar la caritat”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!