Aquest diumenge 5 de març l’Església celebra el Dia d’Hispanoamèrica amb el lema Germans en la fe, una jornada per recordar especialment els sacerdots espanyols que han sortit de les seves diòcesis d’origen per col·laborar amb l’Església catòlica a Llatinoamèrica.

Aquests sacerdots s’agrupen en l’Obra per a la Cooperació Sacerdotal Hispanoamericana (OCSHA) i fan possible la seva tasca a través de l’ONG Missió Amèrica.

Com cada any, el president de la Pontifícia Comissió per a Amèrica Llatina, el cardenal Marc Ouellet, ha escrit una carta adreçada a Mons. Francisco Pérez, president de la Comissió Episcopal per a les Missions i Cooperació amb les Esglésies, i a tots els sacerdots, religiosos, religioses i laics espanyols que treballen com a missioners a terres llatinoamericanes.

El Dia d’Hispanoamèrica, ressalta el cardenal, “és un moment particular que ens ajuda a prendre consciència de tot el bé rebut, tant al ‘nou món’ com a Espanya, a través de l’acció evangelitzadora de l’Església durant cinc segles”.

Segons el purpurat, aquest bé s’experimenta tant en els evangelitzats com en els evangelitzadors.

MARC OUELLET, president Pontifícia Comissió per a Amèrica Llatina

“L’experiència missional freqüentment ens ensenya que l’evangelitzador resulta evangelitzat de manera sorprenent i per les vies més inesperades”

Com afirma el cardenal Ouellet, Hispanoamèrica mostra de manera “pluriforme” que una mateixa fe “transforma, purifica i eleva els pobles més diversos”.

Entre les riqueses destaca la “fraternitat peculiar entre persones, famílies i comunitats que neix rere l’evangelització del nou món”.

Sese caure en un fàcil optimisme antropològic o cultural, assegura que l’evangelització “inculturada dels més pobres i marginats va permetre al segle XVI que els grups ferits i antagonitzats iniciessin un procés lent —insisteixo, mai perfecte— de reconciliació social i mestissatge”

També assenyala l’aparició de la Mare de Déu de Guadalupe, “en clau de misericòrdia, d’acollida, d’abraçada veritable a tothom, sense excepció”.

Actualment, hi ha 157 sacerdots que han sortit de les seves diòcesis per unir-se a l’OCSHA a 19 països d’Amèrica Llatina. El Perú és el país amb  més sacerdots espanyols, 44.

L’OCSHA convida a col·laborar amb la seva tasca a través de la pregària i l’ajuda econòmica.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!