Francesc visita un centre de rehabilitació de drogoaddictes en un nou gest social dins l'Any de la Misericòrdia

El Papa ha visitat aquest divendres a la tarda la comunitat Sant Carles del centre Mario Picchi, al costat de Castel Gandolfo. Aquest Centre Italià de Solidaritat, situat als Castells Romans, es dedica a la recuperació de drogoaddictes, i rep la visita de Francesc dins els signes jubilars a partir del testimoni de les obres de misericòrdia. El president del Centre Italià de Solidaritat, Roberto Mineo, ha explicat que els integrants d’aquesta comunitat terapèutica “s’han quedat sense paraules quan han vist l’arribada del pontífex que entrava en el complex”. Roberto Mineo ha afegit que els beneficiats són nois que lluiten cada dia per tornar a la vida”. En aquesta visita, el Sant Pare ha estat acompanyat per Rino Fisichella, president del Pontifici Consell per a la Promoció de la Nova Evangelització.
Francesc ha saludat i ha escoltat un per un els nois del centre, i alguns d’ells li han ensenyat les fotografies de les seves famílies. El pontífex ha dedicat paraules d’esperança a tothom i els ha impartit la benedicció. Els responsables del centre havien escrit, ara fa uns dies, una carta al bisbe de Roma en què li explicaven la seva feina amb els drogodependents, però també amb pròfugs i amb dones víctimes de la violència. Robero Mineo ha assegurat que no s’hauria imaginat mai que, després d’aquesta missiva, el Sant Pare visitaria la casa.
La visita a aquest Centre Italià de Solidaritat s’emmarca en els gestos de caritat dins els “divendres de la misericòrdia” que el Papa fa una vegada al mes durant l’Any Jubilar. Recordem que el primer es va fer el 18 de desembre passat, amb l’obertura de la Porta Santa a la seu de Càritas Roma. Aquesta última obra visitada, fundada per Mario Picchi a finals dels anys 60, ha anat creixent amb nombroses dependències a Roma ciutat i també a tota la província. Assistència a domicili a malalts de SIDA i gent gran, iniciatives a favor dels sense sostre i accions a favor dels immigrants, refugiats i sol•licitants d’asil polític són algunes de les activitats que desenvolupa aquesta gran obra de caritat romana, visitada aquesta mateixa tarda pel Papa.
El cardenal Bassetti, encarregat de les meditacions del Divendres Sant
D’altra banda, el Papa ha encarregat al cardenal Gualtiero Bassetti fer les meditacions del Via Crucis del Divendres Sant, que es farà el proper 25 de març al Colisseu de Roma. L’arquebisbe de Perugia, fins fa poc vicepresident de la Conferència Episcopal Italiana, ha preparat per a les 14 estacions el tema del sofriment de l’home d’avui, de la família i dels perseguits, amb el fil conductor de l’amor i el perdó. El cardenal Bassetti, que a finals de gener visitava precisament Catalunya per participar en les Jornades Pastorals de Castelldaura dedicades a la família, ha resumit aquest divendres els principals temes que tractarà en les meditacions. “El drama de la Passió de Crist és proper al de l’home d’avui. Per tant, els grans drames de la humanitat i de l’Església necessiten purificació i reconciliació”, ha explicat.
En aquesta línia, el purpurat ha afegit que cal pensar “en la situació dramàtica dels joves, que estan perdent ara el sentit de la vida, cosa que porta també a drames i inseguretats, com ara la precarietat econòmica, el fet d’haver de deixar la pròpia terra pels conflictes i la misèria”. El cardenal Bassetti ha recordat també que, en l’Any de la Misericòrdia, és molt important tenir presents els cristians perseguits, que són els nous màrtirs del segle XXI. L’encarregat de fer les meditacions del Divendres Sant a Roma ha destacat la quarta estació que vol preparar, dedicada sobretot a la família, com també la de la mort de Jesús a la creu.
Segona predicació de Quaresma al Vaticà
Un Déu que parla; la lectio divina; acollir, contemplar i fer la Paraula. Aquests han estat els temes tractats aquest divendres per Raniero Cantalamessa, predicador de la Casa Pontifícia, en la seva segona predicació de Quaresma, sota el títol “Acollir la Paraula sembrada en vosaltres; una reflexió sobre la constitució dogmàtica Dei Verbum“. Continuant amb les seves consideracions sobre els principals documents del Concili Ecumènic Vaticà II, el predicador de la Casa Pontifícia ha explicat, davant la presència del Papa Francesc i els membres de la Cúria Romana, a la Capella Redemtoris Mater del Palau Apostòlic del Vaticà, que la condició de dogmàtic que té aquest text, la Dei Verbum, s’explica perquè el Concili pretenia reafirmar el dogma de la inspiració divina de l’Escriptura i precisar, alhora, la seva relació amb la tradició.
Del primer punt, “un Déu que parla”, el Pare Cantalamessa ha dit que certament el “Déu bíblic és un Déu que parla”, tot i que “Déu no té boca ni respiració humana: perquè la seva boca és el profeta i la seva respiració és l’Esperit Sant”. Alhora el caputxí Cantalamessa ha destacat que no hi ha cap veu humana que arribi a l’home en profunditat com ho fa la Paraula de Déu. El predicador ha afirmat també que allò que s’escolta no és paraula d’home, sinó Paraula de Déu, perquè qui parla no és la naturalesa sinó la persona, i Crist és la mateixa persona divina del Fill de Déu. En ell Déu, no ens parla més a través d’un intermediari, “per mitjà dels profetes”, sinó personalment.
Francesc rep els participants en el congrés sobre l’encíclica Deus Caritas est
El Papa ha destacat aquest divendres, d’altra banda, la importància, sempre actual per al camí de l’Església, de la primera encíclica del seu predecessor Benet XVI, en rebre aquest matí els participants en el Congrés Internacional sobre el tema «La caritat no passarà mai, perspectives als 10 anys de l’encíclica Deus caritas est», organitzat pel Consell pontifici Cor Unum. En destacar que és un «tema que permet recórrer tota la història de l’Església que, entre altres coses, és una història de caritat», el Sant Pare ha reiterat que «és la història de l’amor que hem rebut de Déu i hem de dur a món».
Finalment destaquem que el món industrial es troba aquest dissabte amb el papa Francesc amb motiu del Jubileu d’aquest àmbit. Aquest divendres tot just, s’ha fet a l’Agustinianum de Roma la trobada titulada “Fer Junts, desenvolupament, instrucció, treball”. L’activitat serveix per reflectir els principals desafiaments humans i ètics de l’economia en els temps que vivim, marcats per una societat global i interconnectada. En la trobada amb el Sant Pare, es preveu la presència de 7.000 empresaris i emprenedors.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 26 de febrer.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!