“Un viatge molt esperat.” Així qualifica el director de l’oficina de premsa vaticana, Matteo Bruni, el 37è viatge internacional del papa Francesc, que del 24 al 30 de juliol visita el Canadà.

Definit per Francesc com una “peregrinació penitencial”, aquest viatge, diu Bruni, “deriva de cinc trobades: amb grups individuals d’indígenes a Roma el març passat, i amb diferents grups junts des de l’1 d’abril”.

En aquestes trobades, el Papa va escoltar les seves peticions i els testimonis dels més ancians que havien viscut en primera persona el passat de crueltat del país, quan als instituts finançats pel govern i administrats majoritàriament per organitzacions cristianes, es pretenia educar i convertir els joves indígenes i assimilar-los a la societat canadenca tradicional.

Bruni confirma que el viatge “se centra en la trobada i l’escolta dels pobles indígenes i també tindrà de fons un tema que uneix les preocupacions del Papa i d’aquests pobles: la cura de la creació”.

El mateix Francesc ha demanat als fidels del món que l’acompanyin amb la pregària en una visita que espera que contribueixi “al camí de la reconciliació i sanació ja emprès”.

PAPA FRANCESC

“Malauradament, al Canadà, molts cristians, en especial membres d’instituts religiosos, han contribuït a les polítiques d’assimilació cultural que en el passat han perjudicat greument les comunitats natives”

De la seva banda, el director editorial del Dicasteri per a la Comunicació del Vaticà, Andrea Tornielli, assenyala en un editorial que “no es tracta d’un viatge a un país ni d’una visita amb l’objectiu principal de conèixer les comunitats catòliques, sinó d’un gest concret de proximitat als pobles indígenes que habiten aquesta terra i que han patit les conseqüències de les actituds colonialistes”.

Per a Tornielli, la clau d’aquest viatge és l’actitud penitencial, la mateixa que va tenir Benet XVI davant dels abusos a menors o la de Joan Pau II durant el Jubileu del 2000 on demanava purificar la memòria.

ANDREA TORNIELLI

“El Successor de Pere ve ‘en nom de Jesús a trobar-se i abraçar-se’ com a pastor d’una Església que no s’avergonyeix de mostrar humilitat i demanar perdó”

La visita del Papa consta de quatre parades: Edmonton, Maskwacis, Quebec i Iqaluit, on pronunciarà nou discursos.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!