El papa Francesc viatja a Bahrain entre el 3 i el 6 de novembre, amb motiu de la celebració del “Fòrum de Bahrain per al Diàleg: Orient i Occident per la Convivència Humana”. Amb aquest viatge Francesc serà el primer Pontífex que visiti el petit país del golf Pèrsic.

La visita, que se centra a les ciutats de Manama i Awali, és la resposta del papa Francesc a la invitació oficial del rei Hamad bin Isa al-Khalifa a través del seu assessor d’afers diplomàtics, el xeic Khalid bin Ahmed bin Mohammed.

La Cort Reial va donar la benvinguda en un comunicat a la visita, “apreciant-ne els esforços per promoure una cultura de diàleg i convivència, i donant suport a la fraternitat humana”.

Així mateix, aprofitarà per visitar la catedral de Nostra Senyora d’Aràbia situada a Awali, que va ser consagrada el 10 de desembre passat del 2021 durant la visita del cardenal Luis Tagle, prefecte de la Congregació per a l’Evangelització dels Pobles, en representació oficial de Francesc.

El mateix dia de la inauguració de la catedral, Tagle havia lliurat una carta del papa Francesc al rei de Bahrain, Hamad bin Isa al-Khalifa, a la qual el sobirà havia respost expressant “el seu gran desig de veure un dia el Pontífex a Bahrain”, reiterant “la seva intenció d’afavorir una obertura cada vegada més gran del país a les persones que no segueixen la religió musulmana”.

Actualment, la de Nostra Senyora d’Aràbia és la catedral més gran del Golf, amb una capacitat per a 2.300 persones i situada a 20 quilòmetres de la capital. Ha estat finançada, en part, gràcies a l’aportació dels benefactors de la fundació pontifícia Ajuda a l’Església Necessitada.

El 2014, el papa Francesc va rebre el rei Hamad bin Isa al-Khalifa a la Ciutat del Vaticà. Entre els temes que es van tractar van figurar la pau i l’estabilitat al Pròxim Orient i el foment del diàleg i de la coexistència pacífica entre tots els components de la societat. En les converses també es va destaca la contribució positiva de la minoria cristiana al país, de majoria xiïta, i l’interès del rei per les necessitats de la comunitat catòlica local.

Bahrain és un petit país insular asiàtic situat a la costa oest del golf Pèrsic. L’arxipèlag està format per 33 illes, la més gran és Bahrain, que fa 55 km de llargada i 18 km d’amplada.

L’islam és la religió oficial de l’Estat. Dels 1,7 milions d’habitants del golf Pèrsic, es calcula que el 80% de la població professa l’islam. Entorn de 80.000 persones, menys del 5%, són catòliques. D’aquesta manera, és el segon viatge consecutiu en què Francesc visita un país de majoria islàmica després del viatge recent al Kazakhstan i continua la “tradició” de visitar països on la fe catòlica és una minoria.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!