La Fundació Vaticana Joseph Ratzinger acaba de comunicar el nom dels guardonats amb el Premi Ratzinger 2023. Són el teòleg i filòsof català Francesc Torralba i el sacerdot i teòleg aragonès Pablo Blanco.

La cerimònia de lliurament tindrà lloc el 30 de novembre a la Sala Regia del Palau Apostòlic i serà presidida pel cardenal Pietro Parolin, secretari d’Estat del Vaticà. Al matí, a les 8.15, se celebrarà a la Gruta Vaticana una missa en memòria de Benet XVI.

Pablo Blanco i Francesc Torralba.

El Premi Ratzinger és la principal iniciativa de la Fundació Vaticana Joseph Ratzinger-Benet XVI. S’atorga, tal com estableixen els estatuts, als “estudiosos que s’han distingit per mèrits particulars en la publicació i/o la recerca científica”.

FRANCESC TORRALBA

“El guardó és un impuls i una energia positiva que rebo, que agraeixo i que m’impulsa continuar treballant i desenvolupant l’activitat intel·lectual en el si de l’Església i del món”

“El primer que experimento és una gratitud enorme perquè el jurat d’aquest guardó hagi pensat en mi”, ha manifestat Torralba en conèixer la notícia, “he quedat perplex i agraït infinitament al jurat”. “També sento humilitat i em sento molt petit quan miro la llista dels guardonats d’aquest premi al llarg de la història”, ha prosseguit en les seves declaracions a Ràdio Estel.

I finalment “sento molt de respecte perquè això m’exigeix molt, em demana ser molt curós amb l’obra que continuaré desenvolupant i també una gran responsabilitat”. En definitiva, ha destacat Torralba, el guardó “és un impuls i una energia positiva que rebo, que agraeixo i que m’impulsa continuar treballant i desenvolupant l’activitat intel·lectual en el si de l’Església i del món”.

Francesc Torralba és doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona (1992), en Teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya (1997), en Pedagogia per la Universitat Ramon Llull (2018), en Història, Arqueologia i Arts Cristianes, a l’Ateneu Universitari Sant. Pacià, Facultat Antoni Gaudí (2022). Actualment és professor acreditat a la Universitat Ramon Llull i fa cursos i seminaris en altres universitats d’Espanya i Amèrica. Alterna la seva activitat docent amb el compromís que dedica a escriure i difondre el seu pensament, orientat cap a l’antropologia filosòfica i l’ètica. Autor prolífic, ha publicat més de 1.800 articles i més de 100 llibres.

El febrer passat el papa Francesc el va nomenar membre del Dicasteri per a la Cultura i l’Educació.

De la seva banda, Pablo Blanco va ser ordenat sacerdot el 21 de setembre de 1997. L’any 2005 es va doctorar en Teologia Dogmàtica a la Universitat de Navarra, amb un estudi sobre la teologia fonamental i les religions de Joseph Ratzinger. Actualment és professor titular de la Universitat de Navarra. Forma part del comitè editorial de l’Opera omnia en castellà de Joseph Ratzinger a la BAC (Biblioteca d’Autors Crsitians). És autor de nombrosos estudis i volums sobre la vida, el pensament i l’obra de Joseph Ratzinger-Benet XVI.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!