Francesc torna a Àsia

En el seu setè viatge apostòlic el papa Francesc visitarà Sri Lanka i les Filipines, del 12 al 19 de gener. És el segon viatge a Àsia després del que va fer a la República de Corea, l’agost del 2014.

El portaveu vaticà, el P. Federico Lombardi, ha explicat que el Vaticà coneix “l’anhel dels bisbes filipins de rebre el Papa, també com a consolació després del desastre del tifó del 2013, que va deixar tants danys. Es parla de set, vuit mil morts, de quinze milions de damnificats, de cinc-cents mil habitatges destruïts. Un dels pitjors tifons de la història. Per això volien la presència del Papa com a consolació, compassió per un poble tan provat. A Sri Lanka, hi ha l’anhel de rebre el Papa i la canonització del pare Vaz, per impulsar la pacificació del país. Són tota una sèrie de motius que han donat al Papa prou raons per fer el viatge“.

Francesc parlarà en anglès de manera oficial durant els discursos i celebracions litúrgiques. Un dels moments més importants del Pontífex a Sri Lanka serà la trobada interreligiosa a Colombo, capital d’un país on el 70% de la població és budista; el 12-13%, hinduista; el 10%, islàmica, i el 7%, cristiana, majoritàriament catòlica. També serà destacada la missa del Papa per a la canonització de Josep Vaz, beatificat per Joan Pau II, per impulsar la pacificació del país. I després la pregària mariana al santuari de la Mare de Déu del Roser a Madhu, lloc important de pelegrinatge on cada any més de 600.000 persones hi peregrinen.

“En aquesta ocasió”, ha dit el P. Lombardi, “la presència del Papa destaca un altre gran aspecte de la situació actual a Sri Lanka, que és la reconciliació, després del llarg i terrible conflicte intern entre singalesos i tàmils. Un conflicte que va durar uns 30 anys i que va acabar el 2009”.

El 15 de gener, després de visitar la capella de la Mare de Déu de Lanka, el Papa marxarà cap a les Filipines, on es prepara el 500 aniversari de l’evangelitació, el 2021. I el 16 de gener Francesc es trobarà a Manila amb les famílies, realitat central filipina, en aquest país de majoria catòlica.

Com ha explicat Federico Lombardi, “cal recordar la importància de la família en la cultura filipina, importància fonamental, la forma tan intensa de sentir la realitat de la família i els seus lligams en la cultura filipina”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!