Francesc reprèn l'activitat ordinària multiplicant els missatges en defensa de la misericòrdia davant la rigidesa

El Sínode dels Bisbes ha preparat un llarg i complet document que el Papa examinarà els propers mesos, possiblement per elaborar una Exhortació Apostòlica, la referència que l’Església deixarà fixada per afrontar els reptes, el treball pastoral i les grans potencialitats de la família en el futur immediat. La comunió i la fraternitat han estat la nota dominant d’una assemblea en què Francesc també ha enviat alguns avisos per recordar que la misericòrdia de Déu ha de ser el principal valor per acollir i acompanyar les persones i les seves situacions familiars, molt per sobre de qualsevol desig de complir normes de manera estricta.
Amb el ressò de l’assemblea general ordinària, el Papa ha rebut aquest dilluns els membres del Sínode de l’Església Caldea. En el seu discurs, ha agraït les paraules de Louis Sako, i va enviar una salutació especial als iraquians dins el període de sofriment que estan vivint. El Sant Pare, d’altra banda, també ha afirmat que “la situació actual de les terres d’origen dels bisbes caldeus estan esquitxades pel terrorisme, una dura realitat que provoca la fugida i desafia tota una tradició”. Francesc ha destacat que l’Església caldea, que pateix aquestes situacions provocades per la guerra, “també coneix les necessitats dels fidels en la diàspora que igualment desitgen mantenir-se ferms en les pròpies arrels”.
En aquesta línia, el Sant Pare ha animat els membres de l’Església caldea a treballar sense descans a totes les zones de l’Iraq per superar les divisions. Finalment el Papa ha destacat que el Sínode de l’Església caldea representa un camí junts, un procés d’enriquiment que enforteix la comunió fraterna. Francesc també ha expressat el seu desig “que es visqui aquest Sínode amb sentit de responsabilitat, participació i servei, sempre observant la imatge del Bon Pastor”.

Discurs als capellans militars

Francesc ha assegurat també aquest dilluns que “els capellans han de pregar perquè, sense la pregària, no es pot fer allò que la humanitat, l’Església i Déu ens demanen en aquest moment”. Així s’ha adreçat el pontífex als participants en un curs de formació per als capellans militars davant el dret internacional humanitari, organitzat per la Congregació per als Bisbes, el Consell Pontifici Justícia i Pau i el del Diàleg Interreligiós. En l’audiència, el Sant Pare ha parlat dels preveres “que han arribat de diversos països per reflexionar plegats sobre alguns reptes actuals humanitaris, sobre la protecció de la dignitat humanitària en els conflictes no internacionals”.
En l’àmbit del curs de formació, el Papa ha recordat que l’intercanvi d’experiències sobre la missió d’acompanyament espiritual als membres de les Forces Armades i les seves famílies pot contribuir a prevenir les violacions del dret humanitari, amb l’objectiu de reduir el dolor que la guerra provoca en tothom. Francesc ha destacat la necessitat de “preguntar-se sobre les modalitats adequades per guarir les ferides espirituals dels militars, que han assistit a crims terribles pel fet d’haver viscut guerres”. Segons el Sant Pare, necessiten una especial atenció pastoral de l’Església.
Reunió amb els pelegrins del poble gitano
I dins la intensa activitat d’aquest dilluns, a l’Aula Pau VI, el Papa Francesc ha rebut en audiència els participants en el Pelegrinatge Mundial del Poble Gitano, promogut pel Pontifici Consell per a la Pastoral dels Emigrants i Itinerants, en col•laboració amb la Fundació Migrants de la Conferència Episcopal Italiana, l’oficina Migrants de la diòcesi de Roma i la Comunitat de Sant Egidi. Aquest any es commemora el cinquantè Aniversari de la visita del beat Pau VI a la barriada de gitanos de Pomezia (Itàlia).
Francesc ha esmentat els grans canvis que ha experimentat la comunitat gitana des d’aleshores, tant en el camp de l’evangelització, com en el de la promoció humana, social i cultural. Ha destacat que “un senyal fort de fe i creixement espiritual és el nombre, sempre en augment, de vocacions sacerdotals, diaconals i de vida consagrada”. El Papa ha assegurat que coneix les dificultats del poble rom perquè ha vist “les condicions precàries en què viuen”, i ha subratllat que aquesta situació contrasta amb el dret de tota persona a una vida digna, a un treball digne, a la instrucció i a l’assistència sanitària.
Parlant dels nens, ”el tresor més preuat”, Francesc ha afirmat que l’educació és, sens dubte, la base per a un desenvolupament saludable de la persona. Ha recordat que ”el baix nivell d’educació de molts joves és avui el principal obstacle per accedir a l’ocupació”, i ha conclòs que “els fills tenen dret a anar a l’escola”. Igualment ha remarcat que és necessari el compromís de les institucions civils per ”garantir una formació adequada per als joves gitanos, oferint la possibilitat, també a les famílies que viuen en condicions més desfavorables, de beneficiar-se d’un bon accés a l’escola i al treball”.
Cloenda del Sínode amb paraules plenes de contingut
I aquest diumenge al migdia, el Papa Francesc ha presidit el rés de l’Àngelus amb els milers de fidels reunits a la plaça de Sant Pere per pregar amb ell. Referint-se al Sínode, que s’acabava de clausurar, el Sant Pare ha agraït novament a Déu “aquestes tres setmanes d’intens treball, animat per la pregària i per un esperit de veritable comunió”. Precisament el bisbe de Roma ha recordat el significat de paraula “sínode”: “caminar junts”. Francesc ha qualificat el Sínode de “gran experiència de l’Església en camí, especialment amb les famílies del Poble sant de Déu escampat arreu del món”. El pontífex ha comentat que l’experiència sinodal viscuda es reflecteix en la Paraula de Déu, el primer “que vol caminar al costat de nosaltres, en voler fer sínode amb nosaltres”.
Recordant especialment les famílies que pateixen, “desarrelades de les seves terres”, el Papa va dir que han estat presents en el Sínode a través de la veu d’alguns dels seus Pastors presents a l’Assemblea. També ha assegurat que “aquestes persones, tot buscant una dignitat, com aquestes famílies a la recerca de pau, segueixen amb nosaltres, perquè l’Església no les abandona i formen part del poble que Déu vol alliberar de l’esclavitud i guiar cap a la llibertat”.
Un document final integrador i obert
La comissió encarregada de la Relació final aprovava dissabte a la tarda, recordem-ho, el text que recull tots els treballs de la XIV Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes. Federico Lombardi va explicar que «l’escrit es presenta com un treball en el qual tots els seus membres estaven d’acord, sense reserves». El director de l’Oficina de Premsa de la Santa Seu va informar així sobre els últims moments dels treballs sinodals, abans de la XVIII Congregació general.
A la conferència de premsa, va intervenir també el Cardenal Raymundo Damasceno Assis, arquebisbe de la diòcesi brasilera d’Aparecida i vicepresident de l’Assemblea Sinodal, que va afirmar que «aquest Sínode s’ha desenvolupat en un clima de molta fraternitat i col•legialitat entre els Bisbes i el successor de Pere». El purpurat brasiler posava en relleu igualment la important novetat de la metodologia, que va permetre una millor participació, en els cercles menors, més efectiva i ordenada, de tots els Pares Sinodals i de tots els participants en els treballs del Sínode.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dilluns.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!