Aquest diumenge, des de la catedral d’Asti, a la regió del Piemont, el Papa ha presidit la missa en la solemnitat de Crist Rei de tot el món, després d’haver passat el dissabte amb els seus familiars als pobles de Portacomaro i Tigliole.

El Papa ha reflexionat sobre l’evangeli subratllant que ens porta a les arrels de la fe al Calvari, “on la llavor de Jesús, en morir, va fer germinar l’esperança”.

En la solemnitat de Crist Rei, ha destacat com Jesús, “adornat només amb claus i espines, despullat de tot, però ric en amor, des de el tron de la creu ja no instrueix la multitud amb paraules, ni aixeca la mà per ensenyar. Fa molt més: en comptes d’apuntar amb el dit contra algú, estén els braços per a tothom. Així es manifesta el nostre rei, amb els braços oberts”.

Francesc ha assenyalat que Jesús es va fer servent perquè cadascun de nosaltres ens sentim fills.

PAPA FRANCESC

“Es va deixar insultar i que es burlessin d’ell, perquè en qualsevol humiliació cap de nosaltres no està sol. Va deixar que el despullessin, perquè ningú no se sentís despullat de la pròpia dignitat”

En aquest sentit, va posar en relleu que va pujar a la creu perquè “en tot crucificat de la història hi hagi la presència de Déu”.

Aquest rei, ha assenyalat, va creuar els confins més recòndits del que és humà: “Va entrar en la fosca immensitat de l’odi i de l’abandonament per il·luminar cada vida i abraçar cada realitat.”

Per això, ha convidat a fer-nos aquestes preguntes: és aquest rei de l’univers el rei de la nostra existència? Com el podem celebrar com a rei de totes les coses si no esdevé el Senyor de la nostra vida?

El Papa ha insistit que Jesús crucificat no ens dedica una mirada fugaç, sinó “que hi roman per dir-te en silenci que res del que és teu no li és aliè, que et vol abraçar, tornar-te a aixecar i salvar-te, així com ets, amb la teva història, amb les teves misèries, amb els teus pecats”.

Per a Francesc, Déu dona la possibilitat de regnar a la nostra vida si ens rendim al seu amor; un amor que sempre perdona, que et posa dempeus.

PAPA FRANCESC

“No estem en aquest món únicament per salvar-nos nosaltres mateixos, sinó per dur als germans i germanes l’abraçada del Rei”

I ha indicat que depèn de nosaltres ser espectadors o involucrar-nos: “Ens limitem a elaborar teories, a criticar, o posem fil a l’agulla, prenem les regnes de la nostra vida, passem del ‘sí’ de les excuses al ‘sí’ de la pregària i del servei?”

Missatge als joves

Al final de la missa, Francesc ha tingut paraules d’agraïment per als joves participants. Des de l’any passat, la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ) diocesana se celebra en la solemnitat de Crist Rei i el tema, igual que la propera JMJ de Lisboa és “Maria es va aixecar i se n’anà de pressa”.

Segons el Papa, la Mare de Déu ens diu que el secret per mantenir-se joves és “aixecar-se i partir, no quedar-se quiets pensant en un mateix, perdent la vida en comoditats i modes, sinó mirar cap amunt, posar-se en camí, sortir de les pròpies pors per estendre la mà a qui ho necessita”.

El Pontífex va tornar a recordar que a molts llocs del món no hi ha pau, especialment a Ucraïna.

Visita familiar

El dissabte ha estat el dia que el Papa ha reservat per a la seva família, en particular la visita a la seva cosina Carla Rabezzana, que fa uns dies feia 90 anys.

El dinar familiar ha reunit la Carla amb cinc cosins més i les seves famílies, on han gaudit del cosí “Giorgio”, com li diuen al papa Francesc.

Com ha dit el bisbe local, Mons. Marco Prastaro, el Papa ha vingut a “visitar el lloc dels orígens de la seva família i a dur-nos a les arrels de la nostra fe”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!